Kiss László

Beszélgetés Kiss Lászlóval a Marcali VSZSE Elnökével

Az elmúlt bajnoki szezon végén kértelek, hogy értékeld a bajnokságot, illetve vázold fel a jövőt. Akkor abban maradtunk, hogy megvárjuk a Kézilabda Szövetség döntését, hogy melyik osztályban folytatjuk, illetve hogy ki lesz a felnőtt és a junior csapat edzője. Mára már megvannak a válaszok, arra kérlek értéked a múltat, és vetítsük előre egy kicsit a jövőt.

Először talán az utánpótlásról. A TAO egy nagyon stabil utánpótlás kialakítására adott lehetőséget. Minden korosztályban tudunk indítani csapatot. Az elkövetkezendő bajnoki szezonban még előre lépés is lesz, mert a legfiatalabb korosztályokban az U7 -nél és az U8 –nál terveink szerint mind a két iskolában indítunk csoportot. És a többi korosztály is megy tovább. Vátozás van az edzők személyében, hiszen gyermekvállalásból adódóan a Dávid Reni már nem lesz. A Pék Evi pedig újra munkába áll.

Horváth Zoltán személyében egy ismert és elismert, utánpótlásedző kezd dolgozni nálunk, illetve Gergely Livi volt játékosunk is a VSZSE –nél fog edzősködni, aki a somogyfajszi iskolában testnevelő tanár.

Olyan megegyezés született a felnőtt és a junior csapat új edzőjével Dr. Woth Péterrel, hogy ő is erőteljesen besegít az utánpótlás nevelésbe, felkészítésébe.

Nem voltunk eredménytelenek az elmúlt szezonban sem, hiszen voltak olyan korosztályaink, akik sikeresen szerepeltek. De előre lépést várok az utánpótlás csapatainktól.

Akkor kik lesznek az különböző korosztályok edzői?

Az U7-U8 korosztályban a Mikszáthban a Pék Evi, a Noszlopyban a Pék Petra. Az U9-U10 korosztályban a Horváth Zoli, az U11-U13 –at a Gergely Livi, összedolgozva a Dr. Woth Péterrel. Érdekességképen említem, hogy a Gergely Livi a főiskolát Szombathelyen végezte, kézilabdázott az NBI/B -s Szombathelyben, és akkor az edzője a Woth Péter volt.

A serdülő edző továbbra is a Szántó Angéla.

Felnőtt és junior csapat …

Ahogy távolodik időben a bajnokság vége, megpróbálom egyre pozitívabban értékelni az ott elért eredményt. Amellett, hogy a végelszámolásnál kiesőhelyre kerültünk, azért elértünk olyan eredményt, amivel kivívtuk a bennmaradás lehetőségét. Nagyon sokat tanultunk az elmúlt bajnokságban, megpróbáljuk ezt a tapasztalatot tovább vinni, és a fellelhető hiányosságokat kiküszöbölni. Erre talán a legjobb garancia az új edzőnek a személye, aki megfelelő tapasztalattal rendelkezik szakmailag és pedagógiailag.

Ez utóbit azért emelném ki, mert a csapatunknak a nagy része olyan korosztály, aki különös bánásmódot igényel. Az lesz az egyik legnagyobb feladata, hogy megtalálja az összhangot a fiatalabb és az idősebb játékosok között.

Nem lesz „sétagalopp” a következő bajnokság sem. Ebbe a csoportba került a Vasas – keleti csoport bronzérmese – a Dunaújváros, a NEKA, és a VKLSE Győrből. Erős lesz a mezőny, de én bízom benne, hogy akik tavaly már játszottak a felnőttben még jobban megedződtek, és még jobb játékkal fognak előrukkolni. Abban is teszünk lépéseket, hogy egyes posztokon megerősítsük a csapatot.

Ki megy, ki marad?

Senki … hivatalosan nincs tudomásom róla, hogy bárki eligazolna. Volt aki jelezte szándékát, de hivatalos megkeresés nem érkezett. Augusztus 3 –án kezdődik a felkészülés akkor pontosan tudni fogjuk.

Ki jön?

Nem tudok mondani senkit. Többekkel voltunk tárgyalásba, de mivel nem tudtuk egyértelmű választ adni, hogy maradunk-e az NBI/B –ben(?) nem vállalták a bizonytalanságot. Vagy maradtak a régi csapatuknál, vagy más csapatok arra fontos kérdésre, hogy melyik bajnokságba indulnak (?), tudtak érdemi választ adni, ezért nem kockáztattak és nem nálunk írtak alá.

Természetesen továbbra is keresünk játékosokat, de konkrétumokkal nem tudok szolgálni. De ahhoz, hogy stabilabbak legyünk, főleg a jobb oldalon szükségünk lenne erősítésre

Dr. Woth Péter …. Arra kérlek, egy kicsit mutasd be nekünk.

Idén sem volt könnyű a szakosztályvezetés helyzete, amikor edzőt kerestünk a csapatnak. Egy közös gondolkozás során merült fel az Ő neve. Nem tudtuk pontosan, hogy szabad-e, illetve azt tudtuk, hogy az edzőképzőtől a serdülő válogatottig, a főiskolán történő tanításig sok mindennel foglalkozik.

Megkerestük, majd egy hosszabb személyes beszélgetést követően elválalta a vezetőedzőséget. Péter egy érdekes feladatnak, egy kihívásnak tartja, ami Marcaliban vár rá.

Hosszabb gondolkodási időt kért, de nem a szándékában volt bizonytalan, hanem a sokrétű egyéb vállalásaival kapcsolatban, hogy azokat össze tudja -e egyeztetni a Marcali vállalásával. Igent mondott Ő lesz a Marcali VSZSE vezetőedzője.

Jelenleg Szombathelyen él. Felesége kosárlabda edző, egy hatodikos ikerpár apukája. A lánya kézilabdázik, a fiú az Illés Akadémián focizik. Nagy tapasztalatú edző, aki az utánpótlás korosztálytól kezdve, a férfi NBII ben és a női NBI/B –ben is vezetett csapatot, jelenleg is szövetségi edző a női serdülőválogatottnál. Ő maga is játszott évtizedekig, irányító, lövő poszton.

Itt fog lakni Marcaliban, ezért is bízom abban, hogy a tapasztalatát nem csak a nagy csapatoknál, hanem az utánpótlásnál is tudjuk kamatoztatni. Erre lehetőséget fog adni az, hogy helyben fog lakni, tehát nem „bejárós” edző lesz.

Péter már készül a csapattal való találkozásra, rendelkezésére áll az elmúlt szezon minden mérkőzésének a videó felvétele. Már küldött egy egyéni felkészülési programot a lányoknak. Augusztus 3 –án pedig indul az alapozás.

Köszönöm a beszélgetést! Hajrá Marcali!