Beszélgetés Sziva-Balogh Piroskával a Marcali VSZSE vezetőedzőjével …

Hirtelen ért véget a 2019/2020-as bajnokság, mondhatom bánatunkra. Egyrészt kézilabda mérkőzések nélkül maradt a sportágat szerető marcali közönség, másrészt jó formában volt a csapat és azok a meccsek következtek a bajnokságban amelyek a könnyebbek közé tartoztak. Joggal bízhattunk egy jó helyezésben. A kialakult helyzet miatt az elmúlt évi bajnokság értékelése is elmaradt, most arra kérlek kezdjük a beszélgetésünket az értékeléssel.

Egy jól felkészült csapattal kezdtük a bajnokságot az elmúlt év szeptemberében. Az őszi szezonban teljesíthettünk volna jobban is, vesztettünk el olyan pontokat amelyek fájtak egy kicsit. Példának említhetem a Nemesvámos elleni mérkőzést, ahol végig vezetve végül kikaptunk, vagy a Balatonboglár elleni hazai mérkőzést. A tavaszi szezonban nagyon jól kezdtünk, és ahogy említetted tényleg olyan csapatok következtek volna akik mögöttünk álltak a bajnokságban. Én is a 4-5 helyre tettem volna a pozíciónkat a bajnokság végére.

Annak is nagyon örültem, hogy újra megtelt a csarnok nagyon jó volt a hűséges szurkolóink előtt játszani. Most is várjuk Őket! Remélem lesz rá lehetőségük.

De hát jött a karantén, ami az egész sportvilágot megrázta, és itt nem csak felnőtt csapatra gondolok, hanem a gyermek bajnokságra is. Az utánpótlásnak is nagyon fontos lett volna, hogy végig játsszák a bajnokságukat. Az általam edzett utánpótlás csapatnak is a könnyebb mérkőzések következtek volna. Az alsó ágban más sokkal több győzelmet, sikerélményt szereztek volna a gyerekek.

Hiányozni fog az a három hónap az edzések szempontjából is, természetesen az on-line edzések nem pótolhatták a valódi munkát. A kézilabda az egy csapatsportág. Július végén augusztusban igyekeztem pótolni a lemaradást.

Július végén kezdtétek a felkészülést a bajnokságra, de ahogy ez megszokott azért voltak mozgások a játékosoknál. Kik mentek el? Kik jöttek?

Egy kicsit messzebbről kezdeném. A tavaszi szezon kezdetén ifi játékosokat is kértem az Angitól. Borbély Bori, Hennel Bora, Légrádi Emese, Németh Zsóka, és Szvoboda Szelina került fel a felnőtt keretbe. Őrájuk ismét számítok. Hamarosan már meghatározó játékosok lesznek.

Kapusposzton történt egy nagy változás, Bödör Szilvia (Sziló) aki már évtizedek óta járt Marcaliba védeni, úgy döntött hogy lakóhelyén Zalaegerszegen folytatja. Nagyon köszönjük az elmúlt éveket!

Helyére Krajczár Ibolyát hívtuk aki sok év kihagyása után sietett a segítségünkre. Ő valamikor Marcali NBI/B -s csapatban védte a kaput. Illetve Balatonboglárról igazoltunk egy fiatal kapust Zóka-Győri Viktóriát. Ő kettős játékengedéllyel fog szerepelni nálunk, Szentendrén véd a junior csapatnál. A Szeli (Szvoboda Szelina) Budapesten folytatja az ELTE -n a tanulmányait, de ha ideje engedi a rendelkezésünkre áll.

Mezőnybe érkezett Bozsok Dóra Nagyatádról, de azt megelőzően játszott nálunk még az NBI/B -en.

Urbán Edina anyai örömök előtt áll, rá nem számíthatunk a szezonban. Sajnos vannak sérültjeink, Dombóvári Dórát porccal műtötték meg a napokban, nagyon várjuk vissza a csapathoz! Remélem sikeres rehabilitáció után újra a csapat meghatározó játékosa lesz. Kuti Melittának a térdével vannak gondok Ő még vár a műtétre.

Valamelyik felkészülési mérkőzés szünetében készítettem egy fotót a csapatról ahogy a bordásfal előtt ülve hallgatja az intelmeidet. Feltűnt számomra, hogy milyen fiatal a csapatunk…

DSC 2871

Igen, egy fiatal csapatunk van. Azt gondolom, hogy ez nem probléma mert jellemzően az NB II-es mezőnyben hasonló korosztály kézilabdázik. Van egy-két idősebb játékos, de jellemzően 16-20 évesek játszanak.

Nincs ezzel gond, hiszen az a célunk itt Marcaliban, hogy a fiatal tehetséges játékosoknak biztosítsunk megmérettetést a Nemzeti Bajnokságban legalább addig amíg a középiskolai éveiket itt töltik városunkban.

Három új csapat van a csoportunkban, az U22 -es Dunaújváros, a Zalaegerszeg és a BVSC-Zugló csapata. Én úgy látom nem lesz ez egy könnyű bajnokság. Egyet értesz?

Eddig sem volt egy könnyű csoport a mienk, ritka volt az amikor valamelyik csapat nagyarányú győzelmet aratott, kiegyensúlyozott a mezőny, sok ki-ki mérkőzéssel. Azt gondolom, hogy az első kettő helyezett csapat a Siófok, PEAC, egy kicsit kitűnik a bajnokságból, de a negyedik helytől mindig nyitott a mérkőzés.

Mielőtt megkérdeznéd… azt gondolom, hogy célként az 1-5 helyezést tűzhetjük ki magunk elé. Azt pedig nagyon fontosnak tartom, hogy a hazai mérkőzéseinket megnyerjük, hiszen a nagyszerű szurkolótáborunknak a győzelmekkel tudjuk meghálálni a biztatást.

Ha egy kicsit előre tekintünk, hogy látod a Marcali kézilabda jövőjét? Szerintem abba már beletörődtünk mi szurkolók, hogy egy ekkora kisváros nem tud eltartani egy NBI/B-s csapatot. Marad az NBII és az utánpótlás nevelés?

Én azt gondolom, hogy igen, egy közepesnél jobb NBII, és az utánpótlás. Általános iskola után a környező városok elszippantják a gyerekeket. Kézilabdázni mindig az átlagosnál okosabb, jobban tanuló lányok szoktak. Nekik már hosszabb távú céljaik vannak sok esetben, egyetem és főiskola.

A sport szempontjából a legszenzitívebb időszakukban kerülnek el a gyerekek sajnos. Egy 15-16 éves játékosnak egy NBII ifi vagy felnőtt csapatban való szereplés az egy óriási lehetőség. Ha sport karrierben gondolkoznak ebben a korban eredményesen fejlődhetnek ebben az osztályban is.

Aki pedig még nem döntötte el, hogy mit szeretne tanulni nyolcadik után az megtalálja a megfelelő marcali középiskolát. Azt gondolom, hogy a Marcali gimnázium is alkalmas arra, hogy utána Egyetemre vagy Főiskolára menjenek a sportolók tanulni. Számos példa volt erre.

Köszönöm a beszélgetést! Hajrá VSZSE!