Beszélgetés Sziva-Balogh Piroskával a Marcali VSZSE vezetőedzőjével

Véget ért a bajnoki év a Marcali VSZSE női kézilabda csapatának. Az évértékelésére kértem Sziva-Balogh Piroskát a csapat játékos-edzőjét.

Tavaly ilyenkor még azért aggódtam, hogy nem lesz csapatunk … aztán mégis csak lett jöttek újak, voltak visszatérők, újrakezdők, az ifiből a felnőttbe kerülő, aztán voltak távozók, a pályafutásukat befejezők… szóval rengeteg változás történt, ami nem könnyítette meg a dolgodat. Milyen kereted volt a 2018/2019 -es bajnokságban?

2018-2019 -es bajnoki szezon nyári alapozása előtt az egyesület azon dolgozott, hogy 14 játékossal tudjuk elkezdeni az őszi fordulót. A tavalyi játékoskeret 4 játékossal bővült. Az így kialakult keret: Bödör Szilvia, Telkes Rebeka, Urbán Edina, Dombóvári Dóra, Szabadi Szimonetta, Duzsik Nikolett, Papp Vivien, Borbély Lili, Lein Anikó, Sziva -Balogh Piroska, Kuti Melitta, Megyeri Zsófi, Gaál Virág, Szabó Eszter.

A nyári alapozás a szokásos mederben folyt, heti 5 alkalommal, napi két edzéssel, edzőmérkőzésekkel, felkészülési tornával. A munkához szükséges tárgyi és személyi feltételek a körülményekhez képest adottak voltak. A felkészülést nehezítette a dolgozó játékosok edzéslátogatása, és sajnos betegség is.

Sok csapatot nem ismerhettünk mert ez volt az első NB2 -es szezonunk sok év után, milyen színvonallal szembesültünk a bajnokságban? Volt néhány egészen kiváló csapat ahogy én láttam.

Én azt gondolom, hogy egy jó színvonalú csoportban voltunk. Vannak kiemelkedő csapatok akik közelítik az NBI/b alsóházát játéktudásban. De még így is születtek meglepetés eredmények olyan csapatoktól is akik mögöttünk végeztek. Volt a csoportunkban két Veszprémi csapat, itt volt Siófok, Hévíz, Kozármisleny és a Csurgó akikről tudjuk, hogy színvonalas kézilabdát játszanak. A Hévíz egy nagyon összeszokott gárda volt és mindig jól szerepeltek a bajnokságban. Az első négy csapat jobb lehetőségekkel, bővebb kerettel, hosszabb kispaddal játszották a bajnokságot. Nekik nem kellett aggódniuk, hogy ha kiesik egy játékos sérülés vagy betegség miatt a variációs lehetőség minimálisra csökken.

Szerintem a Veszprém ellen 3 pontot vesztettünk, a Hévíz ellen 2 pontot, szoros volt mind a két meccsünk a Siófok ellen legalább 1 pontot vesztettünk, a Tamási ellen 2 pontot, és én a Boglár ellen is legalább 1 pontot számolok. Ez 9 pont … persze önkényes találgatáson alapszik a véleményem, ráadásul az idegenben játszott meccseket nem mindet láttam. De ha ezeket a pontokat hoztuk volna … harmadikak lehetnénk. Egyetértesz velem?

Ősszel a csapat teljesítménye hullámzó volt. Kiragadva néhány momentumot: mindjárt az első mérkőzésen döntetlent játszottunk a Veszprém ellen vagy a Hévíz, Siófok elleni egy gólos vereség, a Tamási ellen elszenvedett súlyos zakó. Természetesen voltak jó mérkőzéseink is ahol jól és fegyelmezetten kézilabdáztunk. Példaként említeném az utolsó két hazai mérkőzésünket. 11 pontot sikerült gyűjteni amivel az 5. helyen fordultunk.

tabella

A pihenő után január elején megkezdtük a felkészülést a tavaszi szezonra. Sajnos Lein Anikó és Papp Vivien nem vállalta tovább a játékot, viszont Gergő Virág visszatért a pályára. Borbély Lilike visszatért a sérülésből ez nagyon biztató volt. De a januári felkészülés sem volt zökkenőmentes… edzőmérkőzések, felkészülési torna szintén nem a teljes létszámmal tudtunk készülni. Betegségek, sérülések hátráltattak minket. Egy játékos kiesése is már óriási veszteség volt.

gollovo

A tavaszi forduló gyengébbre sikerült mint az őszi szezon. A Veszprém ellen idegenben elszenvedett vereség amit hozni kellett volna de sajnos 3-4 ember beteg volt egész héten. Nemesvámos elleni zakó. Az utolsó mérkőzés Bogláron, ahol egyébként már érezhető volt a fáradság és a kispad is megcsappant. Voltak jó mérkőzéseink ahol vért izzadva de sikerült nyerni.: Hévíz, Dunapent, Tamási. Szabó Eszter kiválásával a kispad is rövidebb lett. Edzésen és mérkőzésen is megcsappant játékoskerettel dolgoztunk. Meggyőződésem, hogy ez befolyásolta a végeredményt. 8 pontot sikerült szerezni. Így a 8. helyen zártunk 19 ponttal.

Hogy harmadikak lehettünk-e esetleg? Szerintem az első 5 -ben lett volna helyünk. Sok minden megtörtént a bajnokságban, … sorolhatnám megint az egygólos vereségeket, döntetleneket, a sérüléseket, de nem teszem. A „ha -val” kezdődő mondatoknak nincs értelme. Bizonyára nekem is fejlődnöm kell számos tekintetben az edzői feladatkörben, de aki dolgozik nyilván hibázik is.

Véget ért a szezon gólaránnyal lettünk nyolcadikak. Csalódott vagy?

Kicsit csalódott vagyok, mert a célom az első 5 közötti helyezés volt. Így sikerült változtatni már nem lehet rajta. Nem dőlt össze a világ, megyünk tovább és majd jövőre elérjük ezt a célt. De a most véget ért szezonnak is voltak eredményei. Örültem, hogy a fiatal játékosok is megállták a helyüket és a következő szezonra már teljes mértékben felnőtt játékosként tekintek rájuk.

Összegezve egy nehéz, közepesen sikeresnek mondható szezonon vagyunk túl. Szeretném megköszönni a munkát a játékosaimnak, a kitartásukat amikor egy-egy hullámvölgybe kerültünk és fel tudtak állni belőle.

Köszönöm a csapat mellett tevékenykedő gárdának akik segítették a csapatot egész évben.

Nagy-nagy köszönet a visszatérő szurkolóinknak, akik nagymértékben hozzájárultak a csapatunk szerepléséhez. A kilenc győztes mérkőzésünkből hetet itthon játszottunk!!! Várjuk őket jövőre is!

Mikortól kezdődik a nyári szabadság a lányoknak? Kik távoznak? Kik jönnek?

Az utolsó bajnokit követően még két hét levezetés volt a lányoknak játékos formában. Sportjátékokat játszottunk a lányokkal, június első hetétől megkapták a szabadságot a játékosok. Várhatóan augusztus első hétfőjétől kezdjük a felkészülést.

Már korábban bejelentettük, hogy a Borbély Lili felsőfokú tanulmányai miatt távozik a csapattól. A többiek maradnak. Biztosan lesz érkező játékos is, de nevet, neveket még nem mondanék. A cél az, hogy legkevesebb 14 játékos rendelkezésemre álljon.

Köszönöm a beszélgetést! Jó pihenést Neked is és a csapatnak is! És sok sikert a 2019/2020 -as bajnokságban! Hajrá VSZSE!

eredmények