Bravúr az utolsó fordulóban is!

Vasárnap délelőtt befejeződtek az Országos Ifjúsági Sakk Csapatbajnokság küzdelmei. Együttesünk az NB I-es Budapesti Vasas Ifjúsági csapatával zárta a sorozatot. A papírforma vereségünket ígérte, mégis döntetlent sikerült elérni. A döntetlennel megtartottuk a forduló előtti 28. helyünket. Kevés hiányzott a nagy bravúrhoz, hiszen a mezőny sűrűsége miatt a nálunk másféllel több pontot szerzett (és általunk 5 – 1 arányban legyőzött) BEAC kedvező sorsolásának köszönhetően a 14. helyen zárt. Csapatunk az országos bajnokságon négy NB I-es, egy NB I/b-s és három NBII-es csapattal küzdött meg.

 

Lilla ellenfelének feltérképezése kitűnően sikerült. A tegnap esti készülés során Dávid a tizenötödik lépésig eltalálta a leendő partit. A ” h ” vonal kinyitása és a király elleni támadás után, Lilla szépen tette fel a hiányzó ecsetvonásokat a képre, Fe2-Fh5: és Hg5-Hh7 sakk, formájában.

 

Botond az egész verseny alatt végig motivált volt, de a végére természetes módon nem bírta a sorozat terhelést, egyszerűen elfogyott a benzin.

Máté a szicíliai védelem elleni g3-as változatában elnézett egy motívumot és az ellenfélnek védett szabad gyalogja keletkezett a centrumban. Ez lehetőségeinket leszűkítette, sötét pedig lassan de biztosan döntő fölénybe került.

Ábel a Grünfeld védelem egy gyalogáldozatos változatában király elleni támadásba kezdett, ellenfele azonban cserélte a tiszteket és a kialakuló kicsit rosszabb bástya végjátékban az ellenfél harmadik döntetlen ajánlatát már el kellett fogadni.

Kamilla a szicíliai védelem Paulsen változata ellen harcolt ellenkező oldali sáncolással. A bonyolult középjátékban mindkét király gyenge volt, állásunk egy pillanatra kritikusnak is tűnt, de Kamilla egy átmeneti tisztáldozatot követő vezérnyeréssel teljes pontot szerzett. Értékes győzelem volt.

Dávid ellenfele a Vasas felnőtt NB I-es csapatának tagja, a havonta rendezendő First Saturday körversenyek állandó résztvevője, edzője Horváth József többszörös olimpikon nagymester. A Grünfeld védelem Ff4-es, gyalogáldozatos változatában ezúttal nem jött meg a szokásos kompenzáció, így Dávidnak törik-szakadra kellett játszania. Egyedi álláskép alakult ki melynek során egy időben összes tisztünk világos első vagy második során állt. Az átláthatatlan bonyodalomban végül visszanyertük a gyalogot, de ezért az ellenfél ellenkező színű futós végjátékra egyszerűsíthetett, ami elméleti döntetlen állást eredményezett.

Csaptunk egyéni eredményei : 1. tábla Haszon Dávid 8 mérkőzés 5,5 pont. Két vesztés után nagyon belejött és csapatunk legjobb pontszerzője lett. Kilenc ÉLŐ-pont nyerőben zárta a versenyt. 2. tábla Haszon Kamilla 8 mérkőzés 5 pont. A verseny közepén meghűléssel küzdött, de így is pluszban maradt 2000 ÉLŐ-pont átlagú mezőnye ellen . Plusz 15 ÉLŐ-vel zárt. További kép!