Ju-Jitsu – Hollandiából az Európa Kupabajnokság bronzserlege Marcaliba érkezett

március 24-25. JJEU U15 Európa Kupa és Dutch Open – Hollandia. Kettő utánpótláskorú versenyzőt nevezhetett az MVSZSE Küzdősport Szakosztálya a kontinentális bajnokságra és egy versenyzőt a Dutch Open, nyílt ju-jitsu bajnokságra. Városunkat Fülöp Rebeka, Kustos Balázs és Dudás Virág sportolóink képviselték a kilenc fős Ju-Jitsu Magyar Válogatott tagjaiként a rangos megmérettetésen.

Magyarországtól délre fekvő országok kiváló versenyzőit szinte már név szerint ismerjük. Sportbarátság is összefűz bennünket, hiszen a Balcan Open, Maribor Open, Vidovdan Open, stb. versenyeken már számtalanszor találkoztunk velük. Az északi, Skandináv országok versenyzőivel csak egy-egy világversenyen küzdhettünk. Az Európa Kupán és a Dutch Open-en megragadtuk a lehetőséget, hogy a méltán híres „fighter” nemzeteket a tatamikon szemtől szemben is megismerjük.

A verseny első napján az U15 utánpótláskorú versenyzőink léptek tatamira. A küzdelmek sorát Kustos Balázs nyitotta meg az MVSZSE versenyzők közül Fighting System versenyszámban. Első ellenfele egy olasz versenyző volt, majd egy nagyon szoros küzdelemben a második mérkőzését az orosz jitsukával szemben (1 ponttal: 11-12) elvesztette, így nem küzdhetett tovább a dobogós helyekért.

Fülöp Rebeka Ne Waza System versenyszámban képviselte az MVSZSE-t. A kategóriában résztvevő versenyzők összeállításánál Rebekát (-57 kg) eggyel magasabb súlykategóriába tették át a szervezők, így a marcali versenyzőnek a -63 kg kategóriában kellett helytállnia. A II.-III. helyezésért folytatott küzdelemben lengyel ellenfele bizonyult jobbnak, így Rebeka az Európa Kupa III. fokozatát nyerte el.

A verseny második napján Dudás Virág versenyzőnk küzdött az U18-as kategóriában, Fighting System és Ne Waza versenyszámokban. Számomra – mint edzőnek – az volt a célom, hogy a német világbajnok lánnyal és a dán versenyzővel szemben Virág küzdőstílusa mennyire hatékony, min kell változtatni, mi az, amin erősítenünk, fejlődnünk kell a következő 1-2 évben – hiszen Virág jelenleg az U18-as kategóriában a legfiatalabb (még csak 14 éves) versenyző. A sorsolás úgy hozta, hogy a mérkőzéseinket a német világbajnokkal kellett elkezdenünk. Sajnos Virág alul maradt vele szemben, így csak a „vigaszágon” haladhatott tovább a dobogó felé. Ilyenkor már minden mérkőzést meg kell nyerni, mert aki veszít: az kiesik! Ez sikerült is, így Virág a III. helyen végzett.

Amire kíváncsi voltam, az a dán/magyar mérkőzés. A mérkőzés szoros volt, de Virág magabiztosan tudtára adta a dán lánynak: a dobogón mindenképpen ott fog állni egy magyar.

Az eredmények:

Fülöp Rebeka Ne Waza System U15/-63 kg – Európa Kupa III. helyezés
Dudás Virág Fighting System U18/-63 kg – III. helyezés
Dudás Virág Ne Waza System U18/-63 kg – IV. helyezés
Kustos Balázs Fighting System U15/-37 kg – Európa Kupa V. helyezés

A válogatott többi tagjának eredményei:

Stanford Zsuzsa Fighting System U15/-63 kg – I. hely
Tóth Alexa Ne Waza System U15/- 45 kg – II. hely
Kecskeméti Jázmin Ne Waza System, U15/-45 kg – III. hely
Kulcsár Kristóf Ne Waza System U15/-41 kg III. hely

Köszönöm a szponzorainknak, hogy a Marcali VSZSE versenyzők részvételét az Európa Kupán támogatták: Nagybajom Önkormányzatának, Segesd Önkormányzatának, Beleg Önkormányzatának és Kéthely Önkormányzatának.

Nagy Róbert
edző