Ju-Jitsu: U18-U21 Európa Bajnokság – Olaszország

2018. október 26-28. napokon rendezte meg a Ju-Jitsu Világszövetség az idei Európa Bajnokságát Bolognában, az utánpótlás korú versenyzők számára. Az U18-U21 korosztályokban 23 ország 618 versenyzője mérte össze felkészültségét a ju-jitsu sportban.

A Magyar Ju-Jitsu Válogatott 11 fővel utazott a megmérettetésre. Az MVSZSE küzdősport Szakosztályát a nemzeti válogatottban Dudás Virág és Járfás Tamás versenyzőnk képviselte.

A marcali versenyzők az Európa Bajnokság második és harmadik napján léptek tatamira. A szombati napon Dudás Virág Fighting System kategóriában (komplex küzdelmi versenyszám), Járfás Tamás Ne Waza System (földharc) kategóriában kezdett. A 20 fős mezőnyben nagyon keményen kellett megküzdeni mindenegyes pontért. Sajnos Tamás az első mérkőzését elvesztette, így a vigaszágon folytathatta a versenyzést.

Virág német ellenféllel kezdett és győzött. A küzdelmek elszántságára jellemző volt, hogy a versenyzők a végletekig, a tűrőképességük határáig – néha azon túl is – harcoltak a továbbjutásért.

Így tett Tamás egyik (ukrán) ellenfele is, akit sajnos kettős bordatöréssel kellett levinni a tatamiról. Virágot is érte egy olyan erős rúgás francia ellenfelétől, hogy orvost kellett behívni a küzdőtérre. A győztes mérkőzések reménnyel töltöttek el bennünket, hiszen például Tamás esetében a vigaszágon a dobogó harmadik helyéig lehetett volna menetelni.

Sajnos ez most nem sikerült. A Ne Waza versenyszámban egy moldáv, Fighting System versenyszámban egy francia versenyző oszlatta el a dobogós reményeinket.

Vasárnap Dudás Virág Ne Waza (földharc) versenyszámban tört a dobogó felé. Belga és olasz ellenfelei után az „örök rivális” osztrák Lisa Fuhrman-nal kellett megküzdeni. A mérkőzés alatt végig Virág volt a domináns, de a küzdelem utolsó szakaszában az osztrák lány fordított az eredményen.

Az eredményeink:

Dudás Virág Ne Waza System Women U18/-63 kg – VII. helyezés
Dudás Virág Fighting System Women U18/-63 kg – IX. helyezés
Járfás Tamás Ne Waza System Man U18/-66 kg – XIII. helyezés

A válogatottban dobogós helyen végezett:

Tóth Anett Ne Waza System Women U21/-49 kg – I. helyezés
Váradi Erzsébet Ne Waza System Women U18/-63 kg – I. helyezés
Tóth Zoltán Ne Waza System Man U21/-69 kg – III. helyezés

Köszönöm a támogatóinknak, hogy anyagi hozzájárulásukkal lehetővé tették a versenyzőink felkészülését és részvételét az Európa Bajnokságon: az Industrie Elektrik KFT-nek, a Ziehl Abbeg KFT-nek, a Noa KFT-nek és a Kéthelyi AGRO KFT-nek.

Nagy Róbert
edző