Ju-Jitsu: út Marcaliból Abu Dhabiba, az Ifjúsági Világbajnokságra!


2018. március 1-4. Arab Egyesület Emirátus – Abu Dhabi – Mubadala Aréna. Február 28-án repülővel utazott el a két fős ju-jitsu Magyar Válogatott az arab világban megrendezésre kerülő U18/U21 Világbajnokságra. Az MVSZSE Küzdősport Szakosztályát Dudás Virág versenyzőnk képviseli Fighting System Women U18/-63 kg kategóriában, míg a miskolci Körmöndi Marcell a Miskolci Ju-Jitsu Egyesületet Ne Waza System Man U18/-60kg kategóriában indul!

Virág tudatosan és elszántan készült a Világbajnokságra. A kvalifikáció megszerzéséhez számos versenyállomáson bizonyítania kellett a hazai és a nemzetközi tatamikon. 2016-ban és 2017-ben Magyarországon a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség versenyein sorra hozta a legjobb eredményeket.

2017-ben kettő kiemelt versenyen, a Keszthely 2017 Ju-Jitsu Magyar Kupabajnokságon és a jászberényi 2017 Magyar Ju-Jitsu Bajnokságon remekelt, sorra megnyerte a tavaly megrendezett öt Rangsorversenyt. A Magyar Grappling Szövetség versenyein sem talált legyőzőre. 2017 Grappling Diákolimpián az első helyet szerezte meg. 2017-ben és 2018-ban is megnyerte a Budapest Grappling Magyar Bajnokságot (kvalifikációs versenyek!), és a G4 Liga több versenyén is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. 2017-ben Ju-Jitsu Magyar Bajnok címet tudhatja magáénak.

Bécs Openen, a II. helyen, Maribor Openen, az I. helyen, és az eddigi legjobb nemzetközi eredményeként számon tartott montenegrói U15 Világkupa Bajnokságon, a III. helyen végzett.

Virág most 15 éves, a Kéthelyi Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola végzős tanulója. A Marcali Berzsenyi Dániel Gimnáziumban folytatja majd a tanulmányait, ezért minden bizonnyal számíthatunk arra, hogy a következő években az MVSZSE igazolt versenyzői között sportoljon.

Virág gyors, dinamikus, robbanékony ju-jitsus versenyző. A felkészülése során számos hazai és nemzetközi edzőtábort látogattunk meg. Nyáron a szerb ju-jitsu válogatott edzője foglalkozott Virággal, míg idehaza Lisztes Károly és jómagam tartotta számára a felkészítést a Világbajnokságra. A hétköznapokban négy nap van számára edzés: három tréning Marcaliban és egy Nagybajomban.

Hétvégén általában valamilyen versenyen, gyakorlóversenyen veszünk részt. Ha van „szabad szombat”, akkor a zalaegerszegi ju-jitsu klubhoz látogatunk el a földharc technikát tökéletesíteni vagy valamilyen technikai felkészítő szemináriumon veszünk részt.

A leírtakból is látható: az élversenyzés komoly felkészülést igényel – és kimondhatatlanul sok költséggel jár. A versenylicencek, a nevezési díjak, útiköltségek, szállásköltségek, minőségi (előírt) védőfelszerelések, versenyruházat, edzőpartnerek felkeresése, edzőtáborok, szemináriumok… hogy csak a legnagyobb kiadásokat említsem. (Az Abu Dhabi Világbajnokság eddig 560.000 Ft-ban van.)

Cikkem nem titkolt célja, hogy szponzorokat gyűjtsön az MVSZSE versenyzőinek, hiszen ebben az évben 5-6 olyan versenyzőnk van, akik már kvalifikálták magukat a hollandiai Európa Kupára, a lengyelországi Európa Bajnokságra és az athéni U15 Világkupára.

Köszönjük a támogatóknak, hogy hozzájárultak Virág Világbajnokságon való részvételéhez: Kéthely Község Önkormányzatának, Industrie Elektrik Kft-nek, Szentpál Mezőgadasági Term. És Szolg. Zrt-nek, Bélafa Kft-nek, Kimball Feffery Deur-nak, Siegfried és Ursula Schleiwiesnek, Szijártó Edinának, Janikovits Veronikának, Jenczer Katalinnak, Gyenes Lászlónénak, Kiss Bélának, Kiss Lászlónak, Dr. Liszkai Péternek, Liszkai Annának, Eckert Zoltánnak és Molnár Balázsnak.

Sajnos edzőként nem állt módomban Virágot kikíséri az Egyesült Arab Emirátusba, így Spalovszky Csaba Szövetségi kapitány fogja Virágot tanácsokkal ellátni a küzdelmekben. Jelenlegi információim szerint Virág március 3-án, szombaton 14:00-14:30 körül lép fel az 1. tatamira Abu Dhabiban. A szervezők élő adásban (Live Stream) közvetítik a mérkőzéseket. Aki teheti, nézze meg és szurkoljon a magyar versenyzőknek! https://www.sportdata.org/

Nagy Róbert
edző