Balogh Bea

Kezdődik a kézilabda szezon … beszélgetés Balogh Beatrixszal a Marcali VSZSE kézilabda csapatának edzőjével …

 

Véget ért a felkészülés időszaka, a hétvégén Szekszárdon a Fekete Gólyák ellen megkezdődik az NBI/B –s szezon a Marcali VSZSE számára. Hogy sikerült a felkészülés?

Hát az, hogy mennyire sikerült a felkészülés az igazából majd most, szezonközben fog eldőlni. Amit terveztem, azt igazából meg tudtuk valósítani. Két tornán is részt vettünk, mind a két tornán 3-3 mérkőzést játszottunk. Úgy gondolom, hogy mindegyik mérkőzésünk a felkészülésünket jól szolgálta. Hetente 4 edzést tudtam tartani a felnőtt csapatnak, ez megítélésem szerint elég, ahhoz mérten amilyen lehetőségeink vannak. Azt látni kell, hogy a csapat nagy része továbbra is azokra felnőttekre épül, akik dolgoznak és többenközüllük anyukák. Ők nem tudnak több időt fordítani a kézilabdára. Részemről már nagyon várom, hogy elkezdődjön ez a szezon.

Úgy tudom változások vannak a bajnokságban induló csapatok számában, illetve több nekünk ismeretlen csapat is a csoportunkba került.

Igen kibővült a mezőny. Öt új csapat indul az NBI/B nyugati csoportjában. Több csapat az NBII –ből jutott fel, illetve az NBI/B keleti csoportjából is jöttek csapatok. Hogy igazából milyen erőt képviselnek, azt nem tudom. Menet közben fog majd kiderülni.

(NBI/B Nyugati csoport: Budaörs-Érdi VSE II; FTC KN KFT II ; Győri Audi ETO KC II ; Haladás VSE; Marcali VSZSE; Mohácsi TE; Pénzügyőr-Spartacus; Pilisvörösvári TKSK; PTE-PEAC , Rinyamenti KC , Szekszárdi FGKC ; Szentendrei NKE; Tököl ; VKL SE Győr)

Korábban már hírt adtam a kertben történt változásokról, de úgy tudom további változás is történt.

Igen mint ismert a Győri Ági távozott, helyére érkezett a Bödör Szilvi, aki jól ismert a marcali szurkolók előtt, hiszen korábban már több szezonban itt játszott. Ő korábban is sokat hozzá tudott tenni a csapat sikereihez, én nagyon remélem, hogy ez most is így lesz. Elsősorban a rutinjától várom én a segítséget. Nagyszerű csapatember, semmiféle gondot nem jelentett számára a beilleszkedés, hiszen mindenki ismerte Őt.

Mögötte a kapuban csak fiatalok lesznek, a Bán-Farkas Dorottya illetve az új csurgói kapus kislány a Telkes Rebeka, felváltva. Tehát hol egyik, hol másik, attól függően, hogy teljesítenek a juniormérkőzéseken.

Ismert a szurkolóink előtt, hogy távozott a Fehér Kitti a Hévíz csapatához, ez az Ő döntése volt.

Lövőként már az elmúlt szezonban is a Bogi (Hanusz Boglárka) már többször bemutatkozott és most a felkészülési mérkőzéseken is bizonyította, helye van a felnőttek között.

Az is ismert, hogy a Müller Márti abbahagyta a kézilabdát. Sajnos most a jobb szélen a Papp Orsi is egy időre kiesik. Neki van egy régi sérülése, közösen úgy döntöttünk, hogy megműtteti, mert nagy kár lenne, ha a kézilabdát abba kellene hagynia a sérülése miatt. Most lesz a műtét a Sportkórházban, és a következő szezonban már mindenképen számítok rá.

Az Omrai Olívia is elkezdte velünk a felkészülést, aki tavaly még csak a junior keret tagja volt, most lett volna lehetősége a felnőtt csapatban a szereplésre. Sajnos a sérülése, és a főiskolai tanulmányai ebben megakadályozzák. Én úgy váltam el Tőle, hogy ne felejtse el ezt az egész dolgot, lehet ez a kihagyás jót tesz a lábának abban, hogy végre rendbe jöjjön. Jövőre, ha egészséges én nagyon szívesen látom a csapatnál.

A Te sérülésed rendbe jött?

Az alapozást „úgy ahogy” megcsináltam. Szeretnék játszani, de hogy mire leszek képes az egyelőre kérdéses, valószínűleg csak rövid időre, „epizód” szerepekre tudok beszállni.

Az elmúlt szezonban már ott ültek a padon a fiatalok, most a felkészülési tornákon már többen hosszabb időt is a pályán töltöttek. Hogyan tovább?

Igen tervezem a szereplésüket a felnőttek között. Egyelőre még nincsenek konkrét nevek, talán csak a Betti (Kuti Bettina) Őt már bátran mondhatom. Jobbszélen most kevesebben vagyunk, és a felkészülési időszakban Ő kimondottan jó teljesítményt nyújtott a felnőtt mérkőzéseken is, amikor lehetőséget adtam neki. Védekezésben és támadásban is jól szerepelt, úgy gondolom neki ott a helye a felnőtt csapatban.

De nem a Betti lesz az egyedüli, aki lehetőséget kap, vannak még többen akikre számítok, a kapusokon kívül is.

A legnehezebb kérdés, hiszen fogalmazhatnák úgy is, hogy most ez egy „vakrepülés” hiszen sok az új csapat a mezőnyben. De azért meg kérdezem, hova várod a csapatot?

Én úgy gondolom, hogy a tavalyi eredményünk ismét megcélozható. A tavasszal azért sokkal jobban összeállt már a csapat, én bízom abban, hogy ezt folytatjuk most ősszel. Kettővel több csapat lesz idén, ennek ellenére a hatodik, nyolcadik hely környékére várom a csapatot.

A kézilabda szakosztályban a másik feladatod a junior csapat felkészítése. Tudom, egy hosszú alapozáson vagytok túl.

Igen négy héten keresztül napi két edzéssel készültünk a szezonra, én úgy gondolom, hogy a sok munka eredményeképpen az állóképességünk az rendbe lesz. Erre szüksége is lesz a lányoknak, mert olyan csapatokkal fognak találkozni a junior bajnokságban, akik ellen eredményt csak úgy tudunk majd elérni, ha gyorsak leszünk, ha tudunk majd futni. A juniorok között mi még mindig csak serdülő korosztály vagyunk, hiszen a 97 –es születésűek még játszhatnak a serdülőbajnokságban. A csapatban csak a Bogi (Hanusz Boglárka) és a Kriszta (Bors Kriszta) idősebb a többieknél.

Ellenfeleink fizikálisan erősebbek lesznek, játékosaik tapasztaltabbak. Ellenük csak „lábbal” tudjuk felvenni a versenyt.

Mi az elvárásod a junior csapattal szemben?

Nagyon nehéz szezonunk lesz. Nekünk mérkőzésről mérkőzésre az önbizalmunkat kell majd erősíteni. Nem feltétlenül az eredményesség számít most, hanem a tapasztalatszerzés. A rutintalanság az, amit le kell küzdenünk. Egy jó csapat a mienk! A felkészülés időszakában egy Vasast is legyőztünk, akinek egy jó junior csapata van. Ez a csapat, a mi csapatunk, egy iszonyú lelkes társaság, ez lehet az ami akár több „meglepetés” eredményt hozhat. Nem tudom megítélni, hogy mire leszünk képesek. Az biztos, hogy mindent meg fogunk tenni a siker érdekében!

Nagyon fiatalok a lányok, még bőven a serdülő korosztályhoz tartoznak. Idén nem írtak ki az ERIMA Bajnokságban sem U15, sem U16 korosztályban bajnokságot. Hol fognak még szerepelni a lányok? Diákolimpia? Gyerek Bajnokság?

Igen a Diákolimpián mindenképen. Már jártam Fellegi igazgató úrnál ezzel kapcsolatban, aki maximálisan támogatja, hogy a lányokkal elinduljunk a Diákolimpián. Nevezni fogunk az V. és a VI. korcsoportban is. A 98 –as lányok a Szántó Angéla vezetésével valószínűleg elindulnak az U14 –es Erima bajnokságban, de minden 97-98 –as lánynak megkértük a játékengedélyt a serdülő bajnokságba is. Elvileg bárkit lehet mozgatni le-föl. A lehetőség teljesen nyitott. Majd meglátjuk. Az Angival ez egy megegyezés kérdése, attól függ, hogy Ő mit szeretne, hogy szeretné.

Amikor az interjúra érkeztem épen edzést vezettél a 11-12 éves lányoknak. Új feladat?

A nyáron a lányok a Pék Evivel kezdték a felkészülést, Ő vezetett nekik edzőtábort. Most az iskolakezdést követően, már ismerve az elfoglaltságokat, született az a döntés, hogy vegyem át a lányok felkészítését.

Így első látásra egy nagyon jó kis társaság, 16 –an vagyunk jelenleg. Az Erima bajnokságban fogunk indulni az U12 –es korosztályban. És az ő korosztályuk a III. korcsoport a Diákolimpián. A létszám még alakul, ahogy tapasztalom, mert ma is jött egy új kislány, aki jelentkezett, hogy szeretne játszani velünk.

Sok sikert kívánok Neked és a csapatoknak!