19

Kiváló eredmények a Magyar Budo Bajnokságon! Kitűnően szerepeltek a marcali ju-jitsu klub versenyzői Budapesten!

A Magyar Budo Szövetség május 19-én – szombaton – rendezte meg a Magyar Budo Babnokság OBB I fordulóját Budapesten. A verseny rangos helyet foglal el a magyarországi harcművészek körében, mert a Magyar Budo Szövetség elismert tagja a DNBK-nak, azaz a Dai Nippon Butoku Kai-nak. Ez a szervezet tömöríti 1895 óta a világ azon harcművészeit, akik a klasszikus japán stílusokat gyakorolják. A verseny szellemiségét is ez határozta meg. A szabályok nem tesznek különbséget a versenyzők felkészültségi szintje, neme vagy súlya között és életkora szerint is csak a 18 év alatt határoz meg kategóriákat. A verseny színvonalát jól tükrözi, hogy a ju-jutsu no kata oyo wasa versenyszámban 5 világbajnok (közöttük egy japánban elismert bajnok!) lépett a tatamira.

Szakosztályunk számára ez a szemléletű megmérettetés nagyon fontos volt, hiszen ebben a szabályrendszerben kell helytállniuk jitsukáinknak a szeptemberre meghirdetett zágrábi AJJIF világbajnokságon.

A budapesti versenyre az MVSZSE Küzdősport Szakosztálya 8 versenyzőt indított:

Ágoston Koppányt, Horváth Csengert, Greffer Kingát, Gáspár Líviát, Dudás Pétert, Lisztes Károlyt, Novák Richárdot és Novák Lászlót.

A küzdőszámok az ifjúsági kategóriákban a judo randori szabályai szerint zajlottak a sérülések elkerülése végett. A felnőtt kategóriákban már a ju-jitsu szabályrendszere volt érvényes, azaz szabadon lehetett alkalmazni fojtástechnikákat, kar- és lábfeszítési technikákat.

A résztvevők magas száma miatt a továbbjutást első körben egyenes ági kieséssel döntötték el, majd a körmérkőzések határozták meg a végeredményt. Ez a rendszer komoly állóképességet követel meg a versenyzőktől. A küzdőszámokban a következő eredmények születtek:

Gyermek kategóriában Ágoston Koppány 7. helyen végzett.

Ifjúsági kategóriában Dudás Péter a döntőbe jutott, ahol megosztott 3. helyezést ért el.

A nőknél Greffer Kinga a felnőtt kategóriában indult.

Eredmények:

Greffer Kinga 2. helyezést, Gáspár Lívia 3. helyezést ért el. Az egyesületünk számára már az nagy elismerés, hogy a döntőben két marcali versenyző küzdhetett a dobogó felsőbb helyeiért!

A felnőtt kategória küzdőszámában Lisztes Károly 3. helyezést ért el. Olyan ellenfelekkel küzdött, akik mesterfokozattal és nem egyszer 30 kg súlytöbblettel rendelkeztek! Karesz igazi harcos!

A randorikat az önvédelmi versenyek (ju-jutsu no kata oyo wasa) és a formagyakorlatok (kata) követték. A kobudo kata (eszközös formagyakorlat) versenyszámban Horvát Csenger nunchaku formagyakorlata 1 helyezést, azaz aranyérmet szerzett csapatunknak. A tökéletes gyakorlat mind a nézők, mind a mester versenybírák elismerését kivívta. A nunchaku kata-k az egyik – ha nem a legnehezebb formagyakorlatok közé tartoznak.

A ju-jutsu no kata oyo wasa kategóriákban a versenyzők párban mérik össze a tudásukat. A páros közül az jut tovább, aki a bírók döntése alapján jobb. Így lehetséges az, hogy valaki számára hamar véget ér a verseny, míg a továbbjutóktól egyre fokozottabb koncentrációt és fizikai felkészültséget követel minden egyes versenyfeladat. Mint már említettem, ebben a versenykategóriában szinte minden induló világbajnok volt – kivéve két versenyzőt. Az viszont a mi két jitsukánk, Greffer Kinga és Gáspár Lívia volt. A roppant erős és színvonalas mezőnyben a következő eredményeket értük el:

Novák László 2. helyezett

Novák Richárd 2. helyezett

Lisztes Károly +3. helyezett

Greffer Kinga 3. helyezett

Gáspár Lívia 4. helyen

Dudás Péter szintén a +4. helyen végzett.

A versenyszervezők és a verseny támogatói különdíjakat osztottak ki a versenyen eredményesen szereplő jitsukák között:

Greffer Kinga a Szinyei Merse Pál Gimnázium különdíját nyerte, mint a Legeredményesebb és legjobb tanulmányi eredményt elért harcművész. Kinga kiváló sportolói eredményei mellet kitűnő tanuló. Kinga még egy serleggel a kezében álhatott a dobogón, ugyanis a legeredményesebb ifjúsági versenyző díját is hazahozhatta.

Gáspár Lívia a MBB OBB I fordulójának legeredményesebb felnőtt női versenyzője lett. Lívia a két versenyszámban (a küzdő randori és ju-jutsu no kata wasa gyakorlatban) bizonyított teljesítményével érdemelte ki a serleget.

Novák László és Novák Richárd a Terézvárosi önkormányzat által felajánlott Terézvárosi Budo Kupa különdíját nyerte a bemutatott ju-jutsu no kata oyo wasa gyakorlatukkal.

A versenyen komolyabb sérülés nem történt.

A fenti eredmények olyan kivételesen szigorú versenyszabályok között születtek, melyek biztató jövőt jósolnak a horvátországi VB –re. Természetesen a nyár a felkészülés időszaka lesz. Az All Japan Ju-Jitsu International Federation 2012-ben Zágrábban rendezett bajnoksága – ha földrajzilag nem is, de felkészültségben egyre közelebb kerül Marcalihoz. Úgy tűnik: már csak az egyesületünk (nagyon) szerény költségvetése lehet akadálya a VB részvételnek. Gratulálok a versenyzőknek!!!

Tovább!