Magyar Viktor

Októberben kezdődik a kosárlabda bajnokság. Beszélgetés Magyar Viktorral a Marcali VSZSE kosárlabda csapatának vezetőedzőjével

Itt az ősz, októberben kezdődik a kosárlabda bajnokság. Hogy telt a felkészülés? Vannak-e változások a csapatnál?

Az elmúlt évekhez hasonlóan nyáron kezdetben heti egyszer majd augusztusban heti kétszer edzett a csapat. Sajnos mindig voltak hiányzók munkahelyi elfoglaltság vagy nyaralás miatt így taktikai jellegű munkát nem tudtunk végezni. Vannak változások a csapatban. Az elmúlt szezonban volt egy zalaegerszegi és két nagykanizsai játékosunk, akik az évközben elmentek.

Helyettük valószínűleg sikerül leigazolnunk Horváth Bencét és Meggyes Pétert. Bence hazai nevelésű irányító játékos, játszott a Bőle Lacinál, a Timinél, a Bubuéknál. Pécsre járt iskolába és ott is kosarazott, hazajött – az Ax borászatnál dolgozik – ezért be tud kapcsolódni az edzésekbe. Péter kaposvári, hátvéd poszton bevethető játékos.

Továbbra is megpróbáljuk a fiatalokat játéklehetőséghez juttatni. Fel kell nőnie a feladathoz a Szecsődi Ricsinek, a Gaál Patriknak. Számítunk a két egyetemistánkra is, sajnos ők csak a hétvégeken vannak itthon, így nehezebb a dolgunk. De örömünkre vállalta a játékot a biztató formában levő Bauer Peti és Balogh Dani.

Ez a korosztály a Kiss Viktorral kiegészülve egy fiatal „magot” alkot idén. Minden előnyével és hátrányával. Reméljük, hogy játéktempóban gyorsulunk, viszont rutintalanság az várható.

Idősebbek közül kimarad?

Idén is vállalta a játékot Sziva Balázs, Horváth Péter, Trombitás Gábor, Koma Krisztián, Tóth Balázs és jómagam. Edzésmunkánkat pedig továbbra is segíti Hotter András, Molnár Gyuri, Jáger Tibi, Bánházi Zoli.

Ez a keret elég az NBII –höz?

Mindig azt szoktam mondani, hogy majd kiderül milyenek a többiek. Papíron igazából magasságbeli, és súlybeli gondjaink lehetnek, vagy a fiatal kor. Nálunk általában vagy nagyon fiatalok szoktak játszani, vagy idősebbek. Sajnos a köztes korosztály az mindig hiányzik. Nagyobb városokban működő csapatok akik indulnak a bajnokságban pl.Pécs, Kaposvár, Szombathely az egyetemekről és ifi csapataikból könnyebben „toboroznak” minőségi és magas játékosokat.

Kik lesznek az ellenfelek? Hány csapat indul a csoportban?

Idén több mint tavaly, 11 csapatról tudok jelenleg. Lesznek „régi-újak” a Veszprém, a Tata a Zalaegerszeg ők idén újak, de voltak már ebben a bajnokságban korábban. Ezek a csapatok általában az NBI –es utánpótlás csapataiból bőségesen tudnak meríteni.

Nem lesz könnyű, de fel kell venni a „kesztyűt” és maradt az a célunk, hogy a hazai meccseken próbáljunk eredményesek lenni és az első nyolcban végezzünk. De majd a pályán kiderül, hogy mire vagyunk képesek. A meccsnek akkor van vége amikor a bíró lefújja! Bármi lehet!

Úgy tudom, a bajnokság kezdetét megelőzi a Hepp Ferenc Kupa. Indultok rajta?

Igen részt veszünk rajta, a Szekszárd ellen kezdünk, ugyan úgy mint tavaly, de most idegenben lesz a mérkőzés, szeptember 21 –én. Ráadásul ez egy hétfői nap, amikor is az egyetemistáinkra nem számíthatunk. Ha győzünk akkor itthon folytatjuk. Nem ismerem a mostani csapatukat, még tippelni sem tudok. Szekszárdról nagyon erős, és nagyon fiatal csapatot is indítottak a bajnokságunkban.

Lesz még egy felkészülési torna szeptember 27 –én Kaposváron ahol indulunk. Kaposvár, Siófok, Dombóvár, és mi leszünk a résztvevők.

Az interjú a Sportcsarnokban készül és jó látni, hogy milyen sok fiú van a pályán. Hogy állunk az utánpótlással?

A kadett U16-ot kivéve minden korosztályban lesz csapatunk. A felnőtt mögött a junior csapat lesz. A Timinek lett még egy gyerek csapata az U11 –es korosztályban, velük és persze a juniorokkal foglalkozik majd. Én viszem az U12 –őt, váltva a Bőle Lacit aki idén nem vállalt csapatot és viszem tovább az U14 –es csapatomat. Mindkettőnknek besegít az edzéseken és mérkőzéseken Kiss Viktor.

Úgy tudom a Sportcsarnokban lesz egy „Sportág választó” program szeptemberben, ahol a kosarasok is bemutatkoznak.

Személyesen is nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, nekünk kosarasoknak ez nagyon kell! Ez jó lehetőség lesz reményeim szerint, hogy megmutassuk magunkat, sportágunkat.

Marcaliban úgy gondolom jó lehetőség a kosárlabda azoknak a fiataloknak, akik a focin kívül kipróbálnák magukat egy teremben űzhető látványos csapatsportban. Bízom benne, hogy sokan lesznek a rendezvényen.

Korábban említetted, hogy több gyereket látsz a pályán mint az elmúlt években és ezzel én egyetértek. Tényleg többen vannak, bár azt hozzá kell tennem, hogy van aki egyszerre űzi a kosárlabdát és a focit. Ezért idővel nyilván lesz lemorzsolódás, ezért is kell mindig új belépő a csapatokba. Inkább legyünk többen. Ma már elég komolyan veszik, hogy hányan megyünk egy-egy mérkőzésre. Várjuk a gyerekeket, a szülőket a Sportágválasztóra. Itt láthatják majd, kipróbálhatják majd ezt a szép sportot és természetesen mi edzők, minden felmerülő kérdésre megadjuk a pontos választ!

De már most is kereshetnek minket. A Noszlopyban engem, a Mikszáthban a Bőle Lacit. De lehet csatlakozni idősebb korban is és akkor a Gimiben a Laczó Timinél lehet jelentkezni.

Köszönöm a beszélgetést és sok sikert a csapatnak! Hajrá VSZSE!