Zala Menti Napok Lovas Fesztivál – 2019

Augusztus második vasárnapján a Zalalövői Ifjúsági és Szabadidő Parkban rendezték a XXVI. Zala Menti Napok Lovas Fesztivált.

Pintér Antal Zalalövő polgármestere köszöntötte a megjelenteket.

– Büszkeséggel tölt el a Fesztivál sikere, mert 1993 – ban nem gondoltam arra, hogy a Devecz László által kezdeményezett versennyel hagyományt teremtünk. Sokat fáradoztunk azon, hogy a Fogathajtó Verseny a Zala Menti Napok kiemelkedő eseménye legyen, majd a programsorozat szerves részévé váljon.

Vigh László országgyűlési képviselő megnyitójában megállapította, hogy Zalalövő a fogathajtás egyik fővárosa. Az Ifjúsági és Szabadidő Parkban, az ország egyik legszebb pályáján egy kiszolgáló épülettel még lehetséges infrastruktúrális fejlesztés. Bízom benne, hogy a Dunántúlról érkezők jó hírét viszik a városnak és a versenynek – mondta a miniszteri biztos.

DSC04513

A Zala megyei fogathajtókon kívül Győr, Vas, Somogy megyéből és a Felvidékről is érkeztek versenyzők. Népes mezőny, összesen harminc fogat várta a viadalt. Nehéz pályát építettek a szervezők, 20 akadályt és 760 métert kellett teljesíteni 200 másodperc alatt. A verőhibáért 3, az időtúllépésért másodpercenként 0,5 ponttal “büntették” a fogatot.

DSC04500

A Marcali VSzSE versenyzője, Magyar Zoltán volt az első hibátlan hajtó aki jóval az alapidőn belül ért célba. Segédhajtója Magyar Milán, lovai Antal és Dínó. Bravúros fogathajtást láthattunk, verőhiba nélkül.

DSC04511

– Ezzel a versennyel egy időpontban a Fejér megyei Kálozon szintén jelentős fogathajtó versenyt rendeznek, de mi Kézsmárki Sándorral a kiváló körülmények miatt a Zalalövői Lovas Fesztivált választottuk – mondta Magyar Zoltán a célba érkezés után. Elégedett lehetek az első fordulóval.<

A verseny egyik házigazdája Lebics István szintén kiváló eredményt ért el, valószínűsíthettük,hogy az összevetés dönt.

A szervezők vendégül látták a fogathajtókat. A szünetben Csocsesz szórakoztatta a közönséget ” Gyere mulass velem! c. műsorával. A kora délutáni időpont ellenére ez sokaknak nem okozott gondot. Igazi családi eseménnyé vált a program. Póni lovagoltatás, Láda Vasút, légvár, bábelőadás minden adott volt, hogy a gyerekek is jól érezzék magukat.

A második fordulóban is több hibátlan hajtást láthattunk, így valóban az összevetés döntött. A versenyt a Zalalövő és Környéke LSE fogathajtója Lebics István nyerte a szintén zalalövői Szalár Róbert és a marcali Magyar Zoltán előtt.

A pálya átépítése után indult a Vadászhajtás. Kiélezett versenyt láthatott a szépszámú szurkoló. Magyar Zoltán szerezte meg a győzelmet a szombathelyi Novák Szabolcs és a zalalövői Pózvék István előtt.

Sokan vásároltak tombolát. Értékes díjakat nyertek. A fődíj tulajdonosa egy lovat vihetett haza. A Lord koncert után tűzijátékkal zárult a nap.

Ez volt a XXVI. Zala Menti Napok Lovas Fesztivál, amely egyben C kategóriás Országos Döntőre minősítő verseny. Az Országos Döntőt szeptember 21 – én Tiszakécskén rendezik.