juhasz-ferenc-2 20120108200446_20

A dobogó második fokáról egy fekete öves mester gratulált Novák Lászlónak…

 

Tízedik alkalommal rendezte meg a Magyar Kempo Szövetség a Juhász Ferenc emlékversenyt, mely az idén Kempo Világbajnoksággal együtt lett meghirdetve és lebonyolítva. A három napos színvonalas rendezvényen az MVSZSE Küzdősport Szakosztálya a Ju-Jitsu Dragon Klubbal képviseltette magát. A világbajnokságon 8 versenyzőnk indult különböző versenyszámokban és kategóriákban. A világbajnokságon résztvevők száma meghaladta a 400 főt. 10 ország képviselői között Oroszország, Brazília, Portugália, Németország, Ukrajna híres harcművészei is részt vettek a versenyen. Jellemző a verseny színvonalára, hogy Felföldi Szabolcs MMAvilág-és Európa-bajnok is fellépett a tatamira.

A KEMPO keleti harcművészetek gyökereiből táplálkozik. A kínai és japán harcművészeteket ötvözi magában, így a ju-jitsu technikák is jelen vannak a kempo repertoárjában.

Az első napon a „technikai” versenyszámokat láthatták az érdeklődők. Az ÖNVÉDELEM kategóriában két versenyzőnk indult. Greffer Kingaa korosztályának megfelelő női kategóriában és Novák László a férfi kategóriában. Fontos megemlíteni, hogy a nevezésnél nem számított a versenyzők övfokozata. Tehát egy „kezdő”, „haladó” vagy akár „mester” fokozatú versenyző összekerülhetett nem a saját övfokozatának megfelelő ellenféllel. A nevezések számára jellemző, hogy a 9 órakor kezdődő versenyen 16 óra után kerültek tatamira a marcali jitsukák.

Az MVSZSE versenyzői közül elsőként Greffer Kinga lépett a pástra, Tóth Bálint ukéval. A versenyek 5 tatamin zajlottak folyamatosan, Novák Lászlót és Novák Richárdot mégis több, mint egy óra múlva szólították a rendezők a küzdőtérre.

A versenyen Greffer Kinga III. a helyezést érte el. Olyan versenyzők előzték meg, akik régebb óta gyakorolják a harcművészeteket, minta Kinga. A dobogó tetején egy mesterjelölt lány állt.

Novák László VILÁGBAJNOK lett önvédelem kategóriában. Laci pontszámai messze magasan túlszárnyalták a maga mögött hagyott versenyzők gyakorlatát. A dobogó második fokáról egy fekete öves mester gratulált Novák Lászlónak…

A világbajnokság második napján – szombaton – a küzdőszámok kezdődtek el és vasárnap estig tartottak!

Három versenyzőnk volt érintett az úgynevezett Chikara Kurabe küzdőszámokban. Erre a számra jellemző, hogy 3X 2 perces menetekből áll. Az első menetben csak rúgások és ütések a megengedettek – teljes erővel test KO-val, fejre viszont csak félerővel lehet ütni, viszont teljes erejű rúgás engedélyezett fejre. Védőfelszerelés kötelező. A második menetben engedélyezettek a teljes erejű rúgások és ütések védőfelszerelés nélkül, de a menetben engedélyezettek a fogások és a dobások. A harmadik menet földharc. Leszorítások és fojtások engedélyezettek.

Elsőként gyerekkategóriában Harangozó Valentin kezdte el a versenysorozatot. Valentin keményen küzdött, akárcsak a vetélytársai – hiszen a tét nagy volt: ki lesz a világbajnok! ? Kisebb sérülések is akadtak a küzdőszámokban, ezért a pástok mellett folyamatosan volt munkája a Mentőszolgálat embereinek. Valentin földharcban felülmúlhatatlan volt, amit a bírók egyértelműen jeleztek. A dobásokban és földre vitelekben is jeleskedett, de a „boksz” technikáin még csiszolni kell. 12. helyezést ért el, ami a nevezők számát tekintve jónak mondható.

Második versenyzőnk Bogdán Vendel volt, aki felnőtt kategóriában indult. Vendit csak a bírók tudták megállítani, az ellenfele nem! Ütései és rúgásai már az első menetben tekintélyt szereztek számára. Vendi „sajnos” nem is tud kicsit ütni, amit a versenybírók egy pont levonással jutalmaztak. A dobások a nage-wasa technikákban is jól küzdött, de a ne –wasa (azaz a földharc) nem sikerült valami fényesen. Az MVSZSE versenyzője így is az első 15 versenyző között zárta a napot.

Lisztes Károly versenyzőnk elsőre kifogta a leendő világbajnokot ellenfeléül! Persze ezt még akkor egyikük se tudta. Karesz ellenfele tiltott és szabálytalan technikákkal kezdett, amit a bírók jeleztek. Majd ismételten teljes erejű szabálytalan ütést vitt be az ellenfél fejre. Megint CSAK figyelmeztetés. A harmadik hasonló technikánál le kellett volna léptetni az ellenfelet, de nem ez történt. Azt hiszem Karesz ekkor kissé „felszívta magát” és olyan küzdelmet láthatott a közönség, ami párját ritkította. Lisztes Károly a Marcali Kyokushin Karate Egyesület egyik kiváló harcművésze is – ezt be is bizonyította ütő és rúgó technikáival. Karesz földharcban verhetetlen volt. Ellenfelét SZABÁLYOSAN leszorítva nyerte meg a menetet. Lisztes Károly a Világbajnokságot az előkelő 4. helyen zárta. Sajnos a katasztrofálisan rossz útviszonyokra való tekintettel, korábban elindultunk hazafelé. Hiba volt, mert a több mint 10 órája zajló verseny közben úgy alakult, hogy Lisztes Károlyt szólították a „bronzmérkőzésre” – amiről nem tudtunk. A marcali versenyző lehetett volna akár bronzérmes is, hiszen az a versenyző lett az első, akinél Karesz ütésekben/rúgásokban és földharcban is jobb volt.

A csapatverseny eredményeihez az MVSZSE versenyzői is hozzájárultak:

1. Magyarország

2. Ukrajna

3. Románia

4. Horvátország

5. Németország

6. Szlovákia

7. Portugália

8. Brazília

9. Oroszország

10. Szlovénia

A X. Juhász Ferenc Emlékverseny és Kempo Világbajnokság mérlege az MVSZSE Küzdősport szakosztálya számára:

Novák László I. helyezett – világbajnok

Greffer Kinga III. helyezett

Lisztes Károly IV. helyezett

A versenyzőket Horvát Attila 3. danos és Nagy Róbert 2. danos mesterek készítették fel.

A világbajnokság dobogós helyezettjei (a Magyar Kempo szövetség szerint) akkreditációt szereztek a márciusban megrendezésre kerülő ICKKF Világbajnokságra – Portugáliába. Sajnos a szakosztályunk anyagi lehetőségei számunkra a részvételi lehetőséget nem teszik lehetővé – hiába a magas színvonalú felkészülés és teljesítmény. Terveink és eredményeink szerint legközelebb szeptember 22.-23. –án Zágrábban megrendezésre kerülő Ju-Jitsu világbajnokságon indulhatnának a versenyzőink. Az All Japan Ju-Jitsu International Federation (AJJIF) által kiírt verseny Európa legrangosabb versenye lesz az idén. Persze addig még egy-két hazai versenyen is hasonlóan jól kell szerepelniük a szakosztály tagjainak!

A fotók forrása: www.hungariankempo.hu

Képek!