Beszélgetés Kiss Lászlóval a Marcali VSZSE Elnökével …

 

Közeleg a nyári szünet a szakosztályok életében, befejeződnek a bajnokságok. Az egyesület ebben a szezonban már egy megváltozott finanszírozási modellben működött. Arra kérlek, foglald össze az első támogatási év tapasztalatai.

Úgy látom a magyar sport ilyen anyagi feltételekkel még soha nem tevékenykedett mint most, ami elsősorban az utánpótlásban tudja kifejteni pozitív hatását. Nagyságrendben a társasági adóból befolyt összeg nagyon jelentős, viszont az önrész előteremtése nehezen megy. Lehetőségünk van a kézilabdára 13, a kosárlabdára 10 millió forintot felhasználni. Így adott a háttér, hogy minden utánpótlás korosztályunknak megfelelő számú és minőségű edzésmunkát és versenyt tudjunk biztosítani és talán először az én tevékenységem alatt, az edzőket is elfogadható szinten megfizetni. Most mód van arra, hogy minden rendezvényre elmehetnek megméretni magukat korosztályos csapataink. Úgy érzem, hogy ha mi is megtanuljuk ezeket a pénzeket okosan felhasználni, és a jövőben is marad ez a finanszírozási forma, akkor ez megfelel az elvárásoknak. Természetesen megelőlegezve a bizalmat a vállalkozók felé, akik a társasági adójukból továbbra is a jóváhagyott összeget tudják biztosítani.

Most került beadásra a 2012/2013 –as szezonra érvényes sportprogram. Újra keresitek, kéritek a társasági adót fizető cégeket, hogy adójukat a kiemelt látványsportágak támogatására fordítsák. Gondolom idén sem lesz kevesebb feladat ebben az ügyben.

Április 30 –a volt a határideje a 2012/2013 –as bajnokságra a társasági adós pályázatnak a beadására. Az előrejelzések szerint nagyságrendben hasonló összegre számíthatunk, mint amit az elmúlt évben engedélyeztek számunkra. Remélem a kért támogatást megítélik számunkra, méltányolják a szövetségek az ebben a szezonban elért jó eredményeinket.

Megragadnám az alkalmat arra, hogy megköszönjem a támogatóinknak eddigi segítségüket. Számítunk arra, hogy a következőkben is mellettünk állnak. El kell mondanom, hogy nagyon szigorú ellenőrzés és elszámolás követi egy-egy ciklus lezárását, mivel ezek nem szabad felhasználású pénzek, hanem csak a szövetségek által meghatározott feladatokra szabad fordítani.

Arra kérlek, hogy értékeld – bár a szezonnak nincs vége, két mérkőzés még hátra van – a kézilabda szakosztály ebben a szezonban végzett munkáját.

Felnőtt csapatunk nem „világmegváltó” tervekkel vágott neki a bajnokságnak. A fő célunk az volt, hogy stabilizáljuk a csapat helyzetét a nagyon megerősödött az NBI/B –ben.

Edzőváltásra is sor került, a játékosok között is jelentős mozgás volt, hiszen az elmúlt szezonhoz képest a vidékről bejáró 5 játékossal nem kötöttünk szerződést. A régi marcali és a közben marcalivá vált játékosokkal- Balogh Beával kiegészülve- kezdtük el a szezont. Én magam is kíváncsian vártam, hogy milyen eredményt fogunk elérni, hogyan tudjuk megállni a helyünket.

A csapat hozzáállása, küzdeni tudása példaadó. Vannak a mezőnyben nagyon megerősített együttesek, akikkel ebben a felállásban nem tudjuk felvenni a versenyt. De azt, hogy stabil NBI/B csapat tudtunk maradni, azt hiszem, hogy az elismerésre méltó. Akik kilátogattak a hazai mérkőzéseinkre, gondolom nem csalódtak bennük. A csapat megtett mindent a siker érdekében.

Az utánpótlásról. A legfontosabb feladatunk az volt, hogy az általános iskolában most végző játékosaink közül, minél többen maradjanak itthon, és folytassák tanulmányaikat és sportpályafutásukat Marcaliban. Ebben a korosztályban is edzőváltás történt. Én úgy látom, hogy a félig kényszerű edzőváltás ellenére, folyamatos volt a fejlődésük Balogh Bea vezetésével.

Úgy tudom, megváltozik szeptembertől a kézilabda utánpótlás nevelés jelenlegi rendszere. Arra kérlek, vázold fel a következő szezonban működő modellt.

A kézilabda sportban születési évnek megfelelő korosztályokat hoztak létre az U8 –tól az U18 –ig. Azt tartottam fő feladatnak, hogy minden korosztálynak – élve a társasági adós lehetőséggel – saját edzője legyen. Azt gondolom, hogy megfelelő emberek kerülnek a csapatok élére. A lehetőségeket biztosítani tudjuk, hiszen a heti 4-5 edzéssel készülhettek, ami nem kevés ilyen szinten. A lehetőségek adottak a megfelelő versenyeztetésre, a létesítményi háttér is biztosított. Az egyesületünknek az U9 korosztálytól van feladata, a fiatalabbakkal az iskolák foglalkoznak. Balogh Piroska, Pék Evelin, Klász Karola,/ most folyik az egyeztetés / Szántó Angéla és a Balogh Bea foglalkozik a különböző korosztályokkal.

Kosárlabda. Felnőtt csapatunknak már csak egy mérkőzése van hátra és az utánpótlás bajnokságok is befejeződnek. Értékelésre kérlek ebben a sportágban is.

A felnőtt csapatunk NB.II –ben szerepel. Itt elsősorban a régi marcaliak, illetve a saját nevelésű játékosok alkotják a csapatot. Néhány mérkőzésen kiegészültünk, kettős igazolással nálunk szereplő kaposváriakkal is. Nagy öröm, hogy az utánpótlásból egy-két fiatal már megmutathatta tudását a felnőttek között. Így van értelme az utánpótlás nevelésnek, ha tudjuk biztosítani a lehetőséget a továbblépésre.

Az utánpótlásban hasonló modellel dolgozunk, mint a kézilabdában. Itt Balogh Viktória, Magyar Viktor, Bőle László és Laczó Timi az, aki a rájuk bízott korosztályokat felkészítik.

Utánpótlás csapataink az ország legjobb egyesületeivel vannak egy bajnokságban, ahol gyönyörűen megállják a helyüket. Ha valaki ismeri a kosárlabda sportot, akkor az értékelni tudja, hogy a Körmend, a Szombathely, a Sopron, vagy Székesfehérvár ellen tisztesen helyt tudunk állni, nem ritkán győzni. Megközelítjük, vagy el is érjük ezeknek a nagy egyesületeknek a színvonalát.

A sportág szerepel a látványsportágak között, tehát a finanszírozása ugyan csak a társasági adó törvény lehetőségeivel történik.

Sakkozóink nagyon szép sikereket értek el ebben a szezonban is és esélyesek – újoncként! – a dobogóra az NBII – es bajnokságban.

A csapat óriási sikereket ér el, az NBII –ben a dobogós helyre esélyesek. Szerencsére itt is nagyszerű utánpótlás nevelés folyik. Anyagi lehetőségeiket tekintve nekik jóval nehezebb, hiszen nem szerepelnek a törvényben nevesített látványsportok között, ezért a finanszírozásuk nem lehetséges a társasági adóból juttatott pénzből.

Itt is az a legnagyobb előrelépés az, hogy az NBII –es ill. a megyei bajnokságban szereplő csapatban is, a sajátnevelésű utánpótlás szerepel és jól teljesít. Nem beszélve arról, hogy ott vagyunk a megye és a régió „elitjében” az utánpótlás eredmények alapján is. Nem az egyesülethez tartozik a Diákolimpiai versenyeztetés, de azért itt is gratulálok a Mikszáth Iskola kiválóan szerepelő sakkozóinak!

A „kis” szakosztályok… A VSZSE keretében működnek, a fogatosok, a teniszezők, a birkózók, a küzdősportot űzők és a röplabdások. Működnek ezek a szakosztályok?

Sajnos ők a legnagyobb vesztesei ennek az új finanszírozási rendszernek. Látom és tapasztalom, hogy a működő szakosztályok: a fogathajtók, a teniszezők és a küzdősportosok nagy áldozatok árán szinte önfinanszírozók. Legtöbb esetben mi csak adminisztratív segítséget tudunk nyújtani.

A teniszezőknél a legnagyobb előrelépés abban van, hogy a strandon olyan pályákat kaptak, ami versenyekre is alkalmasak. Náluk is dominál a sportszeretet, szinte teljesen önfinanszírozó a tenisz szakosztály.

A küzdősportok esetében is történt előrelépés abban a tekintetben, hogy igénybe tudják venni edzéseikhez a birkózó csarnokot. Jellemző rájuk, hogy nagyon szerényen működnek, ők is önfinanszírozók, de még világbajnokuk is van!

A birkózókkal kapcsolatban annyit tudok elmondani, hogy jelen pillanatban a szakosztály nem működik. Önkormányzati támogatást sem kapott a sportág. Lassan elfogytak a gyerekek, illetve a birkózószakosztály vezető edzője Balogh Vilmos távozott Fonyódra. Jelenleg nincs Marcaliban birkózás.

Jön a nyár az edzőtáborok ideje, először a saját terveitekről, kérdeznélek? Mikor és hol lesznek az alapozó felkészülések?

A kézilabda, kosárlabda sportágban az utánpótlás csapatoknál mindenhol egy-egy hetes edzőtábort tervezünk a nyári időszakban. Erre az anyagi fedezet rendelkezésre áll. Itt egész napos – napközis rendszerű – foglalkozásokat tervezünk. Ezek a táborok a csapatépítést, az egyéni képzést szolgálják. Ennek a színtere elsősorban az iskolákban, illetve a Sportcsarnokban lesz.

A felnőtt csapatoknál pedig augusztus elején kezdődik az alapozás, hiszen a szeptemberi szezonkezdésre kell olyan állapotba lenni, ami szükséges a bajnoksághoz.

Most, mint a Csarnok kft ügyvezetőjét kérdezlek. Minden évben igénybe veszik a sportlétesítményeinket a Marcaliban edzőtáborozó sportolók. Feltételezem idén sem lesz ez másképpen. Kik jönnek a nyáron városunkba?

Az elmúlt években a Magyar Kosárlabdázok Országos Szövetségével alakult ki jó kapcsolatunk, amelynek eredményeképpen rendszeresen nálunk készülnek fel a korosztályos válogatottak. Már június 11 –én kezdődnek a táborok. Ez nem zavarja egyébként a marcali csapatoknak a felkészülést, hiszen a vendég utánpótlás együttesek programja általában VB –hez, EB –hez kapcsolódik, melynek időpontja minden nyáron a július végi időpontokra esik.

 

Köszönöm a beszélgetést!