Varfalvi Istvan

Beszélgetés Várfalvi Istvánnal a Marcali VSZSE kosárlabda csapatának edzőjével

 

Véget ért az NBII –es kosárlabda bajnokság. Az elmúlt szezonban egy kiugróan jó eredménnyel – negyedik helyen végzett a csapat – zártunk. A mostani szezonkezdetkor már tudtuk, sokkal nehezebb helyzetben leszünk, a 14 csapatos mezőnyben a reális célkitűzésünk a 8-10. hely megszerzése volt. Hogy teljesített a csapatunk?

A 7. helyen végeztünk. Ezzel teljesítettük a magunk elé kitűzött célt. Négy meghatározó játékos távozott a sikeres szereplés után. Komoly feladat volt a megmaradt, és a hozzájuk csatlakozó utánpótlás játékosokat meggyőzni arról, hogy ők is érhetnek el sikereket. Az önbizalom, és a rutin hiánya miatt több olyan tétmérkőzést veszítettünk el egy-két pont különbséggel, ami meggátolta a tavalyi jó szereplés megismétlését. A következő bajnoki szezonban szintén a saját Marcali játékosokra fogunk számítani, és még több fiatalt szeretnénk beépíteni a felnőtt csapatba.

Az első szezon volt a mostani, amikor a látvány sportágakat támogató új finanszírozási rendszerben működtetek. Éreztetek változást korábbiakhoz képest?

Természetesen sokat jelentett sportágunknak, főként az utánpótlás csapatainknak ez az új finanszírozási forma. Felszerelést tudtunk vásárolni, az utazást bérelt busszal meg tudtuk oldani, nem volt szükség a szülők segítségére, és saját autónkra. Az edzői bérek is ebből kerültek kifizetésre. Ezúton is köszönjük azoknak a cégeknek a támogatását, akik ezzel a lehetőséggel éltek.

Ebben a szezonban volt néhány „vendég” játékos is csapatban. Kettős igazolással Kaposvárról. Tervezed a továbbiakban is a szereplésüket?

Két fiatal játékos volt a csapatunkban, akik azonban csak néhány mérkőzésen tudtak részt venni NB/I-es elfoglaltságuk, illetve sérülés miatt. Nem tervezzük további szereplésüket, mivel tudomásunk szerint nem is lesz rá lehetőség. Saját játékosokkal szeretnénk indulni.

Több fiatal játékost is láttam játszani a mérkőzéseken, és egyre hosszabb időre kaptak játéklehetőséget. Hogyan tovább?

Terveink szerint Balogh Dániel, Bauer Péter, Horváth Bence, Kenéz Zoltán, és Várfalvi Dániel már az idei szezonban is játéklehetőséget kaphatott volna, de a felnőttekkel való plusz edzést és mérkőzést közülük ketten vállalták. Bauer Péter és Várfalvi Dániel több mérkőzésen bizonyították, hogy van helyük az NB II-es csapatban. A következő szezonban szeretnénk, ha a többieket is beépíthetnénk.

Hogy értékeled, mint a VSZSE vezető edzője, a kosárlabda utánpótlást? Arra kérlek röviden értékeld a csapatokat.

Örvendetes, hogy minden korosztályban tudtunk csapatot indítani. Szereplésük annak megfelelően alakult, ahogy terveztük. Kisváros vagyunk, merítési lehetőségünk jóval kisebb, mint azoké az együtteseké akikkel megmérkőztünk. Ellenfeleink az NB I-es csapatok utánpótlásai voltak, tisztességgel helytálltunk ellenük, sőt jópár nagyvárosi társulatot meg is előztünk. Az ország legjobb 16 csapata közé sajnos egyik korosztályban sem sikerült bekerülnünk, de ez volt a realitás, oda már 12 közel egyforma képességű játékosra van szükség.

Jön a nyár. Terveztek edzőtábort?

Igen, augusztusban itthon készülünk a következő bajnokságra.

Köszönöm a beszélgetést!