Breázu Máriusz az új edzője, a marcali kézilabda csapatnak

Hétfőn délután arról értesített Kiss László a Marcali VSZSE elnöke, hogy létrejött a megegyezés az egyesület és Breázu Máriusz között. Breázu Máriusz, augusztus elsejével a Marcali VSZSE NBI/B –s kézilabda csapatának vezető edzője.

A Temesvárról érkező, de már több mint egy évtizede hazánkban élő román állampolgár, – magyarul jól beszélő -, Breázu Máriusz Miskolcon telepedett le.

Eddig Tiszalúcon (2005-2007), Szerencsen (2007-2012), Miskolcon (2014-2016) az NBII női bajnokságában volt csapata. Innen hívták Kecskemétre és a Kecskeméti NKSE NBI/B –s felnőtt és utánpótlás csapatánál volt edző a 2013-2014 bajnokságban. 2014 –ben elnök és vezetőség váltás volt a Kecskemétnél, az új vezetés, új edzőt vitt a csapathoz.

Breázu Máriusz, mint játékos, több csapatnál is szerepelt Romániában. 1972-1980 között, Temesvári sportgimnázium csapatában kezdett, 1980-1989 között a Tehnometal, 1990-1991 között Electrotimis csapatánál kézilabdázott.

Egy Temesvár-i II. osztályú csapat mellett kezdett edzősködni. Kezdetben másod-, majd vezetőedzőként, 2004 –ben Magyarországra települt.

A csapatunkhoz érkező szakvezető korábban sportújságíróként is dolgozott Temesváron. Szerzője két sporttárgyú könyvnek is. Nős, két felnőtt gyermeke van, akik Angliában élnek.

Telefonon kértem interjút az új edzőnktől.

Amikor készültem a beszélgetésre olvastam, hogy aktív játékos voltál Temesváron. Milyen poszton játszottál?

Balkezesként jobb szélsőt játszottam, de beállósként is megálltam a helyem. Védekezésben jobb 1-es vagy zavaró voltam. Nagyon „jó barát” voltam a labdával, de a fizikai tulajdonságaim nem nagyon segítették a karrieremet, így mind aktív játékos megálltam a második osztálynál.

Honnan értesültél róla, hogy edzőt keres a Marcali? Milyen előzetes információkat tudtál szerezni a VSZSE -ről?

Neten olvastam, hogy a marcali női kézi csapat edzői posztja szabad, így felvettem a kapcsolatot Kiss László úrral. Pár nap elteltével már találkoztunk is itt Marcaliban. A mai információs csatornák segítettek abban, hogy egy kezdő képet kaphassak a csapatról. Aztán a Kézilabda Szövetség honlapja és nem utolsó sorban a marcaliportal.hu voltak segítségemre.

Nagyon messzire eljöttél, Miskolc majdnem 400 km. Miért döntöttél így?

Az edzői élet könnyűnek tűnik kívülről nézve, de igazából ez nem így van. Aki komolyan akar dolgozni, az nyitott kell, hogy legyen kompromisszumokra és nem kevés önfeláldozásra. Ebbe bele tartozik az otthontól való távolság is. Szinte lehetetlen megtalálni a számodra kedvező lehetőséget 2 utcával odébb a lakástól. Ehhez természetesen szükség van ahhoz a családi háttérhez, ami nekem hála Istennek megadatik, mégpedig hogy a feleségem mindenben támogat és mellettem áll, még akkor is, ha a távolság 3 számjegyű km-ben.

Mikor jössz Marcaliba?

Pár nappal hamarabb érkezem, mint elkezdenénk a felkészülést. Konkréten meg akarom nézni az edzési lehetőségeket, melyeket az első találkozás során nagyjából végig jártuk már. Nagyon fontos számomra a felszereltség, hisz tudnom kell előre, mire építem az edzés tervet, pl.: hány medicin labda, zsámoly van vagy, hogy néz ki a futó pálya.

Augusztus elsején kezdődik az alapozás. Mire készüljenek a lányok? :-)) Te hogy készülsz?

Kissé későn kezdődik a felkészülés és relatív kevés idő áll rendelkezésünkre megismerni egymást.

A csapat arra készüljön fel első sorban lelkileg, hogy ez lesz a legnehezebb bajnokság, amit eddig játszottak. 5 csapat fog kiesni a bajnokság végén, de mi nem akarjuk, hogy ezek között legyünk!!!

Minden felkészülési fázison keresztül fogunk menni. 8-10 felkészülési meccset fogunk játszani, ne felejtsük el, az első bajnoki találkozó egy masszív, erős és tapasztalt együttessel lesz, a Szombathely KKA lesz az ellenfél.

Én hogyan készülök? 6kg-t fogytam egy hónap alatt, de ezzel még nem értem el a kitűzött célomat. Ha ezek után sem kapok játékengedélyt, akkor is a lányok mellett leszek edzéseken és meccseken, 1-2 lépéssel az oldalvonalon belül, természetesen, csak ha a bíró nem látja!! :-))

Komolyra fordítva a szót, mondhatom, hogy a tavalyi bajnokság összes meccsét megnéztem videón, tudom mit várhatok el és azt is mi a teendőnk a tanulás és fejlődés útján.

Sajnos pár meghatározó játékos távozott, de megpróbáljuk a hiányukat pótolni.

Láttam azt is, hogy sokan járnak a mérkőzésekre, többen is, mint nagyobb városokban, ez annak a jele, hogy szeretik a csapatot, ez jó érzéssel tölt el.

Szeretném biztosítani a szurkolókat, hogy lehetőleg mindig úgy fog játszani kedvenc csapatuk, hogy emelt fővel távozhasson a pályáról, még akkor is, amikor az eredmény nem lesz éppen az elvárt!

Egyik kedvenc idézetem: „Ha esetleg veszít az ember, hát veszít. Nem lehet mindig nyerni. De mindig jön egy másik verseny, amit meg lehet nyerni, és meg is kell!” (Kimi Raikkönen)

Köszönöm! Sok sikert kívánok a munkádhoz!