2023. 11. 23-25. A Ju-Jitsu European Federation és a Croatian Ju-Jitsu Federation szervezésében Zágrábban zajlott le az idei év Adult és Masters korosztályok kontinentális bajnoksága, amelyre a Magyar Sport Ju-Jitsu Szakszövetség 12 fős válogatottkerettel utazott ki Horvátországba Spalovszky Csaba szövetségi kapitány vezetésével.

A bajnokságon 28 ország 360 sportolója indult. A magyar válogatottkeret tagja volt az MVSZSE Küzdősport Szakosztályának két marcali versenyzője is: Hosszú Fanni és Császár Csaszi Gergő, akik a Duo System Classic versenyszámban léptek tatamira.

A páros EB szereplését megelőző fontosabb nemzetközi állomásai voltak: Vienna Open (Ausztria), Maribor Open (Szlovénia), Banja Luka Open (Bosznia-Hercegovina), valamint a hazai versenyeken történő rendszeres versenyzés és természetesen a szükséges szemináriumokon való részvétel. Az egész éves felkészülésünk utolsó hetei nem a legjobban alakultak, hiszen a régi, megszokott edzőtermünket a felkészülés utolsó hajrájában kellett átköltöztetni és némi egészségügyi akadályok is hátráltatták a versenynap százszázalékos teljesítményét.

Az EB második napján (szombaton) délelőtt került sor az Adult Duo System Mix kategória behívására. 10 versenyző páros volt a magyar kettős csoportjában. Az új továbbjutási rendszer sajátossága, hogy párosok bemutatóját a zsűri pontokkal minősíti és így alakulnak ki különböző „divíziók”.

A marcali csapatnak még nem volt EB/VB eredménye, ezért a mi párosunk a NOVICE (kezdő) kategóriában szerepelt, ahol a II. helyezést érte el, ezzel megszerezve a magyar válogatott első kettő ezüstérmét! A magyarok éremstatisztikája a következő: 1 aranyérem (Ne Waza versenyszám), 2 ezüstérem (Duo versenyszám) és 3 bronzérem (Ne Waza versenyszám) Az éremtáblán a magyar válogatott a 17. helyen végzett.

A horvátországi EB teljes költségét a MSJJSZ viselte, amiért itt is köszönetet mondok. További köszönet illeti Juhász Tamást, a Szakszövetség nemzetközi bíróját, a magyar bírói testület vezetőjét, aki felkészülés során számos szakmai kiegészítéssel és jótanáccsal járult hozzá a párosunk eredményéhez. Köszönet Spalovszky Csaba szövetségi kapitánynak és Csomós Dániel főtitkárnak, akik a helyszínen (is) segítségükkel támogatták a versenyzőket. A párost felkészítette Lauerné Németh Lívia és Nagy Róbert.

Nagy Róbert
edző