Kezdődik a bajnokság …

A Marcali VSZSE női NB2 -es kézilabdacsapatának szombaton este 17 órakor elkezdődik a tavaszi szezon, a bajnokság Dél-Nyugati csoportjában. Nagykanizsáról a Tungsram SE csapata érkezik a Kiss László Városi Sportcsarnokba.

Ellenfelünk 10. helyen áll és 4 pontja van, ebből 2 pontot ellenünk szereztek 2021 szeptemberében. Nekünk csak 2 pontunk van, így kezdjük a tavaszi szezont. Mindenképpen győznünk kell!

2021 decemberében – Kiss Viktor kérésére – Deregi László szakedző érkezett segíteni a csapatunkhoz. A sorsdöntő mérkőzés előtt telefonon kérdeztem.

Szűk hat heted volt megismerni a VSZSE -t, sikerült? Milyen csapatot ismertél meg?

Hivatalosan január 3 -án kezdtem el a munkát a lányokkal. Annyit elmondhatok, most február közepén a bajnoki rajt előtt, hogy igen, sikerült megismernem a játékosokat.

Nekem fontos volt látnom, hogy technikailag, taktikailag, fizikailag milyen állapotban van a csapat, mert a vezetéssel való megállapodásomban egy olyan feladatot vállaltam, hogy segítek bent maradni a csapatnak az NB2 -ben.

Két nagyon fontos feladatot határoztam meg a csapatnak és magamnak is: megismerve a játékukat lényegesen keményebb, agresszívebb védekezést kértem a lányoktól – ennek lényege és eredménye, hogy lehetőséget kell teremteni a rendezetlen védelem elleni gyors indításokra, lerohanásokra, a gyors gólszerzésekre – amire alkalmasak vagyunk a jelenlegi játékos állományunkkal. Ezt úgy gondolom valamilyen szinten sikerült is elérnünk.

A másik feladatom az volt, látva a csapat támadó játékát (a fallal szembeni távolságot is nagyobbítva), hogy lényegesen növeljem a lendületesebb játékot, a betörések eredményességét!

Közben Kiss Viktor elnök úr közvetlen hozzájárulásával, sikerült a NEKA -tól hoznunk három játékost, kölcsönjátékosként. Közülük kettővel már sikerült megismerkedni a Kiss László Emléktornán, a harmadikkal viszont csak ma (pénteken) találkoztam személyesen, most láttam élőben a játékát. Mind a három játékos sokat segíthet a csapatnak.

Az, hogy az én célkitűzéseimből mi valósulhat meg, az majd igazán a szombati mérkőzésen fog eldőlni. Sajnos vannak nehézségeink is.

A bajnoki rajt előtt kiesett a csapatból három meghatározó játékos: Urbán Edina megsérült az emléktornán, Dombóvári Dóra egy hagyományos vírusos megbetegedésen esett át és Balogh Piroska sajnos covidos lett, a héten egyálltalán nem találkozott a csapattal, nem találkozott az új NEKA-ás lánnyal sem! Péntekre produkált negatív tesztet, de a szabályok miatt nem játszhat. Vele eddig probléma mentesen tudtunk együttműködni, remélem ez szombaton is így lesz. Az Ö kiesésük nagyon komoly vérveszteséget jelent nekünk, hiszen mindhárom játékos alapembere a csapatnak.

A hétfői edzésünkön egy kicsit „a vert sereg” ült velem szembe, de elmondhatom, hogy a heti munkánk alapján, és a vendégjátékosok érkezésével sikerült „összerázni” a csapatot.

Szombaton mindent elkövetünk annak érdekében, hogy megnyerjük a nyitó fordulót. Én bízom benne, hogy a játékosok el is hiszik, hogy a mérkőzés hozható, bíznak önmagunkban, bennünk és az elvégzett munkában. Remélem, hogy már egy más szemléletű csapat lép a pályára!

Az őszi sorozat azt bizonyította be, hogy a korábbi hozzáállás, a korábbi játék, a korábbi játékosállomány kevés ahhoz, hogy az NB2 -ben jól szerepeljen ez a csapat. Az elért eredmények, a bajnoki pontok ezeket az állításokat igazolják. Azt mindenkinek el kell fogadni, hogy a csapatnál változásokra van, volt szükség, mert ha ugyanazt folytatjuk, amit az ősszel… az kevés. A tények szigorúak… van 2 pontunk és azt sem a pályán szereztük.

Meg kell érteni, hogy mást kell játszanunk, mást kell csinálnunk a pályán. Ezt próbáltam mostanáig elérni, haladunk előre, de van még javítani való, ez egy fantasztikusan szép, látványos, eredményes sportág, de egy kicsit több alázatot is kíván.

Természetesen várjuk a szurkolókat is a mérkőzésre, nagy szükségünk van, lehet a segítségükre, hiszen egy sorsdöntő meccs lesz szombaton a sportcsarnokban! Jöjjenek és szurkoljanak a csapatnak!

Marcaliba történő jöveteled előtt mennyire követted az NB2 Dél-nyugati csoportjának mérkőzéseit?. Hova sorolod a csapatot?

A kézilabdától én egy pillanatra sem szakadtam el, szakadom el, ez már nekem valahol a véremben van és nemcsak azért, mert Nagykanizsán élek, és többek között két szezonban is az NBI -es Nagykanizsai Olajbányász edzője voltam.

A kérdésre válaszolva:- tudomásul kell vennünk, hogy vannak a csoportban olyan csapatok, akik az egyesületen belül magasabb osztályú csapatokkal is rendelkeznek. Náluk csak egy döntés kérdése, hogy visszajátszatnak néhány játékost, és máris szinte esélytelenek vagyunk. Vannak az NBI/b -ből kiesett csapatok, velük is nehéz felvenni a versenyt, ugyanakkor vannak hozzánk hasonló csapatok: mint például a Hévíz, a Nagykanizsa, a Balatonbogár. Ezekkel a csapatokkal játszott mérkőzések eredményei fognak dönteni a bennmaradásról.

Jelen pillanatban azonban már azt is ki lehet jelenteni, hogy ha mindenki egészséges lenne a csapatban, ha a Piroska is többet tudna csak a játékára koncentrálni, és a NEKA -s játékosokkal kiegészülve, egy komoly játékerőt képviselhetnénk.

Beszéltem a hét eleji hangulatról, amikor még örültem annak, hogy talán kitudunk állni, és a teljesítményünk nem okoz csalódást, most pénteken este, a mai edzés után azonban már azt gondolom, ha játékosok úgy állnak a feladathoz, ahogy kértem, akkor szombaton bármi történhet! De ebben a bármiben benn van mind a három kimenetel.

Van-e olyan dolog, amit szeretnél elmondani még?

Nem vagyok könnyű helyzetben olyan értelemben, hogy ketten végzünk munkát a csapat mellett, megbeszéltük a feladatokat, mégis enyém a felelősség és ezt vállalom is, a holnapi mérkőzésen is így lesz, hiszen megbeszéltük a vezetéssel, hogy én meccselek!

Köszönöm a beszélgetést! Hajrá Marcali VSZSE!