Nem jutottunk tovább

Ma rendezték meg Marcaliban a IV. korcsoportos leány kézilabda Diákolimpia megyei elődöntőjét. A házigazda Marcali mellett Berzence, Siófok és Balatonboglár mérkőzött a Somogy megyei döntőbe jutásért.

 

Balatonboglár írom … de ahogy más „megszokhattuk” ismét a megyéhez, az általános iskolai kézilabdához semmi köze nem volt a boglári csapatnak. A Nemzeti Kézilabda Akadémia “anyányi” kiválasztott lányai, akik között egyetlen somogyi sem volt, mérkőztek az amatőr, fél-amatőr csapatok ellen. Ők naponta kettőt edzenek, körülményeik össze sem hasonlíthatóak az ellenfelekkel.

 

Több éve „morgok” azért mert teljesen irreális indulásuk a Diákolimpián. Hogy ez a szereplés szakvezetőik számára milyen sport értékkel bír az is kérdéses, arra viszont tökéletesen alkalmas, hogy elvegyék a kedvét a még megmaradt amatőr iskolai csapatoknak, edzőiknek, játékosaiknak.

 

Évekkel korábban sokkal több iskola indult … legyünk őszinték akkoriban a Marcalira fújtak a nehezebb körülmények között készülők, de akkor legalább nem az egész országból toborzott felkészült, fizikailag jóval erősebb, sokkal edzettebb NEKA “sztárok” ellen kelett játszaniuk a somogyi iskoláknak és voltak meglepetések, másodikként továbbjutók és esélyek.

 

Róth Kálmán, Görbicz Anita felfedezője is egy nevesincs általános iskolai csapatban látta meg az elmúlt időszak legnagyobb női kézilabdását …. Tessék mondani ma lenne erre esély?

 

A torna természetesen lezajlott győzött a NEKA, második lett a Siófok, harmadik a Marcali, negyedik a Berzence. Ha a teljes csapatunkkal tudunk kiállni akkor legyőztük volna a Siófokot – ezt hallottam a jelenlévőktől – akkor másodikként mi jutottunk volna a Somogy megyei Döntőbe, ahonnan tovább lehet menni az Országosra … írjam le győztes csapat nevét? … vagy Önök számára is ismert már.

 

Természetesen nem a NEKA játékosaival van gondom ők mindannyian általános iskolások, és a versenykiírásnak megfelelve játszottak. Talán az iskolai, akadémiai vezetőiknek kellene önmérsékletet tanúsítaniuk a kézilabda utánpótlás érdekében! Nem lesz honnan toborozni!!!

 

A továbbjutóknak temészetesen gratulálok!