sakk-90

Országos Egyéni Sakk Diákolimpia

Szombaton tartották a 2012. évi sakk diákolimpia országos döntőjét Budapesten. Nagyon gyengén megrendezett versenyen vehettünk részt, ahol semmi sem volt a helyén. Az eredetileg két napos versenyt hét játszmásra csökkentették és egy napba zsúfolták. A rendelkezésre álló nagyobb termek helyett kisebb, osztályterem méretű helyiségekbe zsúfolták be a gyerekeket, ahol még levegőt is alig lehetett venni és a játszmák írására sem volt lehetőség. A nagyjából kétszáz versenyzőt elkísérő kb. kétszáz szülő és edző számára (még az idősek számára sem) nem biztosítottak semmit, még néhány széket sem, 7-9 órán keresztül kellett a termek előtt állva, összezsúfolódva várniuk a tanítványaikra.

Nem volt elemzőterem, és a zsúfoltság miatt a legkisebbeknél arra sem volt mód, hogy a partikat legalább a csapatvezetők figyeljék. Emiatt az edzők egyáltalán nem tudtak segítséget nyújtani a szünetekben a versenyzőknek. Több üres folyosó volt a versenytermek mellett, ezek elé azonban a résztvevőket potenciális tolvajoknak tekintő biztonsági őröket ültettek. Kb 200 nőre egy wc jutott, a kislányok 15 percet is sorban álltak előtte. Szóval balkáni állapotok voltak Budapesten, ilyen rossz versenyen még sohasem vettünk részt, a szervezés nem volt méltó a nagyon erős mezőnyhöz és azokhoz sem, akik áldozatokat vállalva az ország minden pontjáról elvitték a tanítványaikat a versenyre.

Örömteli azonban, hogy az MVSZSE-t és a kéthelyi sakkozást szinte minden korcsoportban képviselte versenyző.

A legnagyobb leányok között a kéthelyi, de jelenleg Nagykanizsán nagyon komoly körülmények között versenyző, nemzetközi versenyek rutinjával felvértezett Havanecz Bianka aranyérmet nyert, régi edzője, Horváth József szerint már csak ez hiányzott a gyűjteményéből.

Ugyanitt az MVSZSE első táblása, Haszon Dávid az erős mezőnyben harmadik kiemeltként szép versenyzéssel ezüstérmes lett. Dávidnak nem sok hiányzott az aranyhoz.

A leány 5. kategóriában a kéthelyi Hamrik Bianka 13. kiemeltként jól, szinte erőn felül versenyzett, 4 pontja a nyolcadik helyre volt elég. Szép volt Bianka!

A fiú 5. kategóriában Haszon Ábel idén nem tudta borítani a tavalyihoz hasonlóan a papírformát, de a nagykanizsai, komoly játékerőt képviselő versenyző legyőzése szép fegyvertény volt. Ábel végül a 22. helyen zárt.

A leány 4. kategóriában Haszon Kamilla 3. kiemeltként kezdett, de ez nem az ő napja volt, sajnos egy könnyebbnek látszó partiban hibázott, így végül 4 pontot gyűjtve a nyolcadik helyen végzett.

A fiú 3. kategóriában elindult kéthelyi Lengyel Péternek és a fiú 2. kategóriában elindult MVSZSE-Mikszáth versenyzőnek, Tombor Máténakmég szoknia kell az országos elit színvonalát és nagyobb versenyrutin szükséges a vereségek gyors feldolgozásához. Péter és Máté is a 22. helyen végeztek.

A leány 2. kategóriában az MVSZSE-Mikszáth versenyzője, Király Lilla reggel a későbbi bajnoktól kapott ki, majd egy balszerencsés vereséget szenvedett időhiányban. Ezután azonban Haszon Kamilla biztatására visszatalált a rá jellemző agresszív támadójátékra és a fennmaradó öt partijából négyet nyerve végül a tizedik helyen végzett.

A legkisebb leányok között a kéthelyi Léránt Boglárka élete első nagy versenyén 50%-os kiváló teljesítménnyel a 12. lett. Szép volt Bogi!

Összességében a nagy sakk-központok gyakran magántanulóként hetente 5-6 napon át gyakorló, évi több millió forintból versenyeztetett gyerekeivel szemben a mieink megállták a helyüket. Annak sincs oka szomorkodni, aki 22. helyezett lett, hiszen ő Magyarország 22. legjobb ifjúsági versenyzője!