Balogh Beatrix

Szezonzáró beszélgetés Balogh Beával a Marcali VSZSE serdülő csapatának edzőjével …

 

Nagyszerű befejezése volt a serdülő csapatunk 2011/2012 –es szezonjának! Megnyerte a csapat a Diákolimpiát. Először is gratulálok az eredményhez! Másodszor arra kérlek, vegyük végig a csapat elmúlt szezonját.

Kezdjük talán az Országos Serdülő Bajnoksággal.  Csoportunkban 9 csapat indult.  Az alapszakaszban 16 mérkőzést játszottunk. 8 mérkőzésen győztünk, volt egy döntetlenünk, 7 alkalommal vesztettünk. Összesen 17 pontot szerezve az 5. helyen végeztünk.  Dobtunk 443 gólt, kaptunk 393 –at  +50 a gólarányunk. Ez a száraz statisztika.  Te hogy láttad az alapszakaszt?

Úgy kezdtük a szezont, hogy ismerkedtünk  …  a csapat és én. Próbálgattunk … nekem az volt az elképzelésem – látva azokat a mérkőzéseket, az edzéseiket, amiket augusztusban az alapozás időszakában voltak -, hogy a lerohanás szisztémán kell változtatni, illetve a támadó taktikában az átlövésekre nagyobb hangsúlyt kell helyezi.  

Azt gondolom, hogy ez a két cél fokozatosan beépült a játékunkba. Azokat a mérkőzéseket, amelyeket az alapszakaszban sikerült megnyernünk azokat elsősorban a jó védekezésből következő, gyors lerohanásokkal tudtuk hozni. Támadásban pedig a Bárczi Kata és a Mezőfi Brigi eredményes tudott lenni távolabbról is. Mindenképen több, jobb lett ezzel a játékunk.

Egy pont kellett volna ahhoz, hogy a felsőházi rájátszásban folytassuk, hiszen a Siófoknak -32 volt a gólaránya. Nem sikerült. Maradtunk az alsóházban. Nyolc mérkőzésből hetet nyertünk, egyet vesztettünk 14 pont és 243:187 +56 a gólarányunk. Megnyertük a rájátszást.  Értékelésed?

Összességében  … az ötödik helyen végeztünk, nagyon kevésen múlott, hogy nem jutottunk fel a rájátszás felsőházába. Ennek ellenére azt gondolom még nem voltunk készek arra, hogy a felsőházban játszunk. Valószínűleg nagy „pofonok” értek volna bennünket. Véleményem szerint ez jó volt így, hogy az alsóházi rájátszásban maradtunk. Összesen egy mérkőzést veszítettünk, a többit megnyertük. Mondhatom, hogy már azokat a meccseket is, amiket az ősszel nehezen tudtunk megnyerni, most tavasszal már biztosan tudtuk hozni. Kiváló felkészülés volt az OSB, az ERIMA  bajnokságra és a Diákolimpiára való menetelésre. A győzelmek, önbizalmat adtak a lányoknak.

Arra kérlek, értékeld a csapatodat. Kíváncsi lennék arra, hogy mit gondolsz a legjobbnak a csapat munkájában, illetve miben kell javulnia a lányoknak? 

Amivel elégedett voltam az a védekezés, főleg amikor kapusteljesítmény is volt mögöttünk  – és általában ez volt a jellemző! –  az egészen jól működött.  Elsősorban ugye a nyitott védekezést erőltettük, mert az később, az ERIMA bajnokságban egy félidőben kötelező is volt. Ez a fajta védekezés az jól ment a csapatnak. Itt említem meg a Szabó Esztit, aki nagyon hasznosan és eredményesen tudott játszani a gyors indításokból, és a gyors lerohanásokkal. A szezonvégére úgy gondolom mindenki megtalálta a helyét, és ez igazából már nem egy 5-1 –es, hanem egy 3-2-1 es védekezéssé fejlődött a csapat munkája. Néhány mérkőzésen már megmutatkozott ez a fontos képessége a csapatnak.

Támadásban … fokozatosan fejlődtünk. Nagyon fontos, hogy átlövésekre több játékos is képes volt már, gondolok itt az Ágoston Kittire vagy a Dombóvári Dórára, de a Szecsődi Laura is egyre többször eredményes. Ez nagyon fontos, mert a mai kézlabdának egy fontos eleme az, hogy távolról lőjenek a játékosok. A szélsőink is egyre hasznosabban tudnak részt venni a játékban, befutásokkal, keresztmozgásokkal és a szélről való befejezéssel. Nagyon örültem annak, hogy volt már néhány „spontán” befutás is szélről, ami ráadásul eredményes is volt. A beálló pozícióban a Sárfi Anett súlyos sérülése miatt sajnos kiesett, ez egy darabig visszavetett bennünket. Megpróbáltam a helyére az Ágoston Kittit és a Gergő Virágot és mind a ketten nagyon gyorsan megtalálták a helyüket, és hasznosan tudtak a beállós poszton játszani.

Amiben fejlődnünk kell az a tudatosság.  Arra kell törekednünk, hogy amit elkezdtünk azt folytassuk. El kell érnünk, hogy egyre jobban rutinszerűek legyenek ezek a mozgások. A védekezésben a hatos falas védekezés, a zártabb védekezés gyakorlása a következő időszak feladata.

A támadásban, a gyors indításban arra kell törekednünk, hogy a technikai hibákat, a lépéshibákat, az eladott labdákat kiküszöböljük. Tovább fogom „erőltetni” a támadásunkban a kombinatív játékot, nagy hangsúlyt fogunk fektetni a „pár kapcsolatok”  kialakítására, mert ezek azért még hiányoznak. Tehát amikor két ember tudja a másikról, hogy mit fog csinálni. Nagy öröm volt számomra, hogy ma már van   – eddig nem igazán volt-,  lövő-beálló kapcsolat. A szezonvégére már ebből is láthattunk!

Összességében, hogy látod a serdülő bajnokságot? Voltak hírek arról, hogy az 1997 –es korosztályt kiemelik és átteszik az ifikhez. Mit tudni erről?

Nekem nagyon tetszett, jó csapatokkal találkoztunk. A felsőházba jutott csapatoknál azért több 1996 –os születésű lány is szerepelt, ez mindenképen megmutatkozott a játékerejükben. Megmarad a korcsoport a serdülőben, viszont nem lesz U15 (1997) versenyzési lehetőség az ERIMA bajnokságban.

A korosztályos bajnokság. A lányok idén az U14 ERIMA Bajnokságban szerepeltek. Eljutottunk az Országos Döntőbe, ahol a nyolcadik helyet szereztük meg. Arra kérlek, hogy értékeld a csapat teljesítményét. Milyen versenyezési lehetősége lesz a csapatnak, a következő szezonban, a korosztályos bajnokságban?

A gyerekbajnokságban a 97 –es korosztályban indultunk, ami ellentétben a Serdülő Bajnoksággal a saját korcsoportunk. Mondhatom, hogy viszonylag egyenes utunk volt az Országos Döntőig.  A régiós döntőn volt egy vereségünk a Mohácstól. Sikerült Marcaliban megrendeznünk az országos elődöntőt, ami nagyon jól sikerült. Nem csak a szervezéssel lehettünk elégedettek, hanem a csapat szereplésével is. Legyőztük a Szegedet, és a Dunaújvárost is, akik azért mindig ott vannak az élmezőnyben.  Jelentős eredménynek tartom, hogy bejutottunk a nyolcba. Ott már olyan csapatokkal találkoztunk, akik mindenképen előrébb vannak tőlünk.

Úgy gondolom tisztességesen helyt álltunk, de azt is gondolom, hogy nem nyújtottuk azt, amit tudunk. Nagyon izgultak a lányok, nagy volt az elvárás  … főleg saját magukkal szemben. Ez sajnos visszafogta a teljesítményt. Az Országos Döntő nekünk azért volt hasznos, mert utána a Diákolimpia Döntőjében már nem ismételtük meg a hibáinkat.

Ha kérdésedben azt fogalmazod meg, hogy van-e helye, szerepe az ERIMA bajnokságnak, akkor a válaszom az egyértelmű igen! Úgy gondolom, hogy ez is egy nagyon jó megmérettetés, és egy versenyzési lehetőség a gyerekeknek. Az, hogy egy kisvárosnak nehéz felvenni a versenyt a nagyvárosi egyesületekkel az tény, de hát ezen nem tudunk változtatni.  Élnünk kell a versenyzési lehetőséggel és a legjobb elérhető eredményre kell törekednünk.

Diákolimpia! Számomra nagy élmény volt és egyfajta elégtétel! Úgy gondolom nagyon megérdemelték a lányok ezt a hatalmas diadalt! Te hogy élted meg a győzelmet?

Amikor azt mondtam, hogy az erimában viszonylag egyenes út vezetett az Országos Döntőig, akkor ugyan ez a Diákolimpiára végkép igaz, hiszen itt minden mérkőzésünket megnyertünk. A kerületitől az országos döntőig. Ezen a megmérettetésen abban előnyünk volt, hogy egy iskolába jártak a gyerekek és ők a serdülő bajnokságot is együtt játszották végig. Nagy tapasztalattal a hátuk mögött, -az erimát és a serdülő bajnokságot végig játszva-, igazából én azt gondolom, hogy fizikális fölényükből adódott a hibátlan teljesítményük.  És hát persze a tudásuk, akaratuk és győzni vágyásuk hozta meg a sikert!

Hogy éltem meg a közös sikert? Nagyon örültem neki! Én játékos pályafutásom kezdetén, rengeteg diákolimpián vettem részt Csurgóiként, kisvárosiként. Hatalmas dolognak számított, hogy mi mindig ott voltunk az élen. Most ugyanezt megélem a Marcalival és nagyon örülök a lányok sikerének. Annak hogy az a sok munka, amit ezek a lányok az elmúlt években ebbe belefektettek eredményt hozott. A Fuisz tanár úrral kezdték és talán ebben az egy évben én is tettem hozzá valamennyit. 

Óriási dolog számomra, hogy most nem mint játékos, hanem mint edző élhetem meg a diadalt. Nagy örömet okoztak nekem azzal a lányok,  – és megleptek- , hogy azokat a hibákat, amelyeket az ERIMA döntőben elkövettek, tudatosan, és csapatszinten javították, és erre nem nekem kellett kérnem őket! A másik az pedig az a védekezés, amit produkáltak a három napban. A meglepetés nem a képesség volt, hiszen azzal tisztában voltam, hanem a tudatosság és a végrehajtás pontossága.

Jön a nyár. Milyen terveid vannak a csapattal?

Júniusban levezető edzések lesznek, ezt én is és a lányok is fontosnak tartják. Zömében a fürdőben lesznek ezek az edzések. Júliusban szabadságot kapnak a lányok, és augusztusban kezdjük az alapozást.

Korábbi nyilatkozatodban utaltál arra, hogy változások vannak a kézilabda szakosztály utánpótlás struktúrájában.  Maradva a serdülő korosztálynál itt milyen változások lesznek?Hogy telik majd az alapozás?

Szeptembertől a serdülő csapat nagy része az NBI/B –s junior bajnokságban fog szerepelni. Az a keret fog együtt dolgozni már az alapozás során, napi két edzéssel. A csapat egy része a délutáni edzéseken már a felnőttel fog készülni. Augusztusban már van több meghívása a felnőtt és a junior csapatnak is. Tervezünk hazai felkészülési mérkőzéseket is.

Szeretném az alkalmat megragadni hogy megköszönjem azt a sok segítséget, amit a szülőktől, a támogatóinktól kaptunk! Köszönjük az új melegítőinket, köszönjük a fuvardíj elengedéseket, az ivó kulacsokat és sorolhatnám … Köszönjük!

Köszönöm a beszélgetést!